Олега Сенцова етапують на Ямал

Олега Сенцова етапують на Ямал

Незаконно засудженого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова етапують в місто Лабитнангі, що в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Про це він написав у листі челябінським правозахисникам Миколі й Тетяні Щур, повідомляє  Укрінформ.

Лист було написано 27 вересня з Кірова, де Сенцов перебував, за його словами, "проїздом" із Якутії на Ямал. За словами Сенцова, за час етапу він побував у кількох пенітенціарних установах Іркутська, Омська і Кірова, що "вважаються страшними". Ніяких заходів фізичного впливу, а також таких, що принижують людську гідність за час етапування до нього не застосовували.

Тетяна Щур повідомила, що місто Лабитнангі знаходиться дещо північніше Північного полярного кола. Його населення складає трохи більше 26 тисяч чоловік.

Нагадаємо, режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ РФ в окупованому Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за  сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Російський суд 25 серпня 2015 року засудив Сенцова і Кольченка до 20 і 10 років ув'язнення відповідно. Українці свою провину не визнали.