Українські науковці тікають від бюрократії за кордон (Екслюзив УР)

Українські науковці тікають від бюрократії за кордон (Екслюзив УР)

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у вересні 2017 року серед працівників наукових установ Дніпра, Києва, Львова, Одеси та Харкова, 86 % опитаних вважають, що науковці повинні займатися популяризацією науки (читати відкриті лекції, видавати статті в ненаукових журналах, давати коментарі для ЗМІ, брати участь у телепрограмах тощо).

В ефірі програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" результати соцопитування коментує доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького, заступник голови Ради молодих вчених Національної академії Михайло Шумило.

Науковець зауважив, що українські вчені не можуть розвиватися тільки за рахунок іноземних грантів, тому треба проводити зміни в науковому законодавстві, дати поштовх розвитку української науки - підвищити зарплати молодим науковцям, забезпечити їх житлом, побороти бюрократію у цій сфері.

Згідно з соціологічними дослідженнями, тільки 2 відсотки науковці вважають задовільним рівень фінансування їхньї діяльності.