У Страсбурзі обрано нового президента ПАРЄ (Аудіо)

У Страсбурзі обрано нового президента ПАРЄ (Аудіо)

Сьогодні у Страсбурзі депутатам Парламентської Асамблеї Ради Європи із третьої спроби вдалося обрати президента цієї організації. Цю посаду обійняла кіпріотський політик Стелла Кіріакідес.

Про перебіг виборчих перегонів та пріоритети новообраного очільника ПАРЄ розповідає наш європейський кореспондент Андрій Лавренюк:

"За кіпріотського парламентарія Стеллу Кіріакідес віддали голоси 132 депутати. Її опонента, депутата від Литви Емануеліса Зінгеріса підтримало 84 члени ПАРЄ. Обидва кандидати представляють політичну силу Європейської народної партії, за квотою якої має бути нинішній президент Асамблеї.

У своєму першому зверненні до депутатів Асамблеї нова президент серед пріоритетів своєї діяльності назвала боротьбу з корупцією заради утвердження демократії, захисту прав людини та верховенства права: "Моє особисте рішення балотуватися на пост президента ґрунтується винятково на твердій вірі у Парламентську Асамблею, у демократію, права людини та верховенство права. Упродовж наступних кількох місяців моїм пріоритетом є забезпечення виваженості, консенсусу, довіри і єдності, а також невтомна і відкрита протидія корупції".

Слід відзначити, що Стелла Кіріакідес працюватиме президентом ПАРЄ лише до кінця січня 2018 року, доки триватиме термін перебування на цій посаді представника Європейської народної партії.

Нагадаємо, що минулого тижня попередній голова ПАРЄ іспанський сенатор Педро Аграмунт подав у відставку, нібито за станом здоров’я. Водночас головною причиною відставки , за словами …… стали корупційні зв’язки іспанського політика з російськими політичними колами. У березні Педро Аграмунд відвідав у складі делегації Держдуми РФ на літаку російського Міністерства оборони Сирію, не маючи на це мандату, повноважень та дозволу від ПАРЄ. За ініціативи та активної позиції української делегації, Педро Аграмунту було оголошено недовіру та відсторонено від виконання обов’язків президента Асамблеї".

Андрій Лавренюк, Укрінформ,  зі Страсбурга, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!