Господарський апеляційний суд дозволив провести експертизу медпрепаратів (Аудіо)

Господарський апеляційний суд дозволив провести експертизу медпрепаратів (Аудіо)

Господарський апеляційний суд дозволив провести експертизу так званих вічнозелених патентів на один із препаратів, що застосовується для лікування ВІЛ-позитивних людей - лопінавір/ритонавір Алувіа. Наступне засідання, під час якого позивач – благодійна організація «Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ/СНІД» - має запропонувати експертів і визначити коло питань до них, має відбутися 11 жовтня. Для лікарів, які займаються цим питанням, та для ВІЛ-позитивних людей, як вони самі кажуть, - це вже значна перемога.

Докладніше – наш політичний оглядач Олександр Демченко:

Олександра Волгіна живе із ВІЛ з 18 років. Для неї вітчизняний препарат «Алувіа» - єдиний доступний в Україні лікАрський засіб, що справді рятує її життя. Препарат був запатентований в Україні тринадцять років тому і увесь цей час наявність патенту на розробку дозволяв компанії-виробнику не допускати на український ринок аналогів. Це при тому, що одна баночка цих ліків коштує 61 долар і вистачає її на місяць, а деякі аналоги – у три рази дешевші, розповідає Олександра.

Під час судового засідання адвокат Олександр Мамуня вимагав у суду провестИ невідкладну судовУ експертизу, яка визначить, чи відповідає патент критеріям, що їх висуває українське законодавство. Якщо спеціалісти дадуть негативну оцінку, це відкриє для інших фармацевтичних компаній шлях на український ринок.

Водночас, представники компанії, що випускає препарат «Алувіа», виступили проти експертизи. Говорить одна з них - Анастасія Казанкіна.

Представники благодійної організації кажуть, якщо скасують патенти на препарат «Алувіа», кількість ВІЛ-позитивних людей, яким зможе допомогти держава, збільшиться у три рази і сягне ста двадцяти тисяч людей".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!