Незалежність Каталонії проголосять найближчими днями

Незалежність Каталонії проголосять найближчими днями

Лідер Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що незалежність цього регіону від Іспанії буде проголошено в односторонньому порядку впродовж найближчих днів.

Про це повідомляє BBC.

"Лідер Каталонії заявив, що уряд зробить відповідні кроки до кінця цього - початку наступного тижня", - йдеться в повідомленні.

На запитання про те, що каталонська влада має намір робити в разі, якщо Мадрид візьме управління провінцією під свій прямий контроль (що дозволяється конституцією Іспанії) чи заарештує його самого, Пучдемон відповів, що це було б "помилкою, яка змінить усе". Він повідомив також, що на даний момент між Мадридом і його адміністрацією немає жодних контактів, і висловив незгоду з заявою Європейської комісії, яка назвала події в Каталонії внутрішньою справою Іспанії.

Тим часом, король Іспанії Філіп VI назвав безвідповідальною і небезпечною поведінку влади Каталонії. За його словами, безвідповідальна поведінка каталонської влади може поставити під загрозу економічну стабільність Іспанії. У телезверненні до народу Філіп VI заявив, що ситуація, яка склалася в Іспанії, надзвичайно серйозна, і закликав до єдності.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність регіону. Центральна влада Іспанії назвала його нелегітимним. Майже 90% виборців проголосували за незалежність регіону.

Іспанська поліція жорстко протидіяла виборчому процесу. Сталися зіткнення правоохоронців із активістами - поліція застосовувала гумові кулі, кийки. Травмовано близько 900 осіб.