Закон "Про освіту" набрав чинності (Аудіо)

 Закон "Про освіту" набрав чинності (Аудіо)

Новий закон "Про освіту" набув чинності. І хоч резонанс навколо цього документа виник через мовне питання, у ньому - чимало інших новацій. Адже закон дає старт освітній  реформі.

Більше про це - у розповіді Ольги Бутко:

"Майже місяць учителька початкових класів Київської спеціалізованої школи № 246-ть Тетяна Юношева працює на уроках зі своїми першачками за пілотним проектом, який має назву "Освіта для життя" і який уже з наступного навчального року стане частиною тих новацій у загальноосвітній школі, що передбачені новим законом "Про освіту". Та вже нині вчителька з 25-річним стажем може сказати про разючі зміни в навчальному процесі.

Отже, новації у початковій школі, дванадцять років навчання загалом, профорієнтація у старшій школі, інклюзивна освіта, більше автономії для підбору кадрів і у використанні коштів для навчальних закладів, вищі зарплати, але й нові вимоги до вчителів. Аналітик Центру Цедос Ірина Когут вважає, що новий закон хоч і не досконалий, але дає чимало підстав для оптимізму і для справжніх змін у школах. Зокрема, щодо впровадження профільного навчання у старших класах.

А ось заслужений вчитель України Олена Онаць, яка, до слова, майже 30 років працювала директором школи, переконана, що, попри заплановані позитивні зміни в українській освіті, без належних ресурсів – і йдеться не лише про фінанси, матеріально-технічну базу, а й про кадрове забезпечення – усі починання можуть залишитися нереалізованими".

До слова, у проекті Держбюджету на наступний рік на реформування освіти передбачено 217-ть мільярдів гривень".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!