Набуває чинності новий Закон "Про освіту"

Набуває чинності новий Закон "Про освіту"

В Україні 28 вересня набуває чинності закон "Про освіту", який викликав хвилю протесту з боку Угорщини та Румунії.

Закон був опублікований у виданні Верховної Ради "Голос України" 27 вересня.

Згідно із документом, він набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім статей 38 та абзацу третього частини другої ст.59, абзаців першого і третього частини другої ст. 61, які набирають чинності з 1 січня 2018 року; частини п'ятої ст.61 та частини десятої ст. 78 цього закону, а також частини третьої ст.43 закону "Про загальну середню освіту" (у редакції цього закону), які набирають чинності 1 січня 2019 року; абзацу другого підпункту 5 пункту 4 розділу "Прикінцеві та перехідні положення", який набуває чинності з 1 січня 2030 року.

Додамо, що закон "Про освіту" перевірить Рада Європи. У Європейському Союзі позитивно сприйняли намір української влади звернутися до Ради Європи за експертною оцінкою і закликають зробити це як найшвидше.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня схвалила Закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. Президент України Петро Порошенко підписав його.

Нагадаємо, що закон передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року і зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.  З 5 класу діти національних меншин будуть починати вчитися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливо викладання також на ній однієї чи декількох дисциплін.