Медична реформа: за що платитимуть українці

Медична реформа: за що платитимуть українці

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило перелік послуг, які включені до гарантованого пакету первинної медичної допомоги.

Про це повідомляється на сторінці Міністерства охорони здоров'я у Facebook.



"Сімейний лікар: спостерігає за станом здоров'я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани; супроводжує пацієнтів із хронічними захворюваннями; надає     невідкладну допомогу; направляє пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги; проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику; надає консультації", - йдеться у повідомленні.

Сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб, а також надавати окремі послуги паліативної допомоги.

Також сімейний лікар призначає ліки та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків, що буде поступово включати все більше і більше захворювань та препаратів, а також оформлювати довідки, лікарняні листки.

Також МОЗ надало перелік медичних досліджень, які входять в гарантований пакет первинної медичної допомоги, що будуть надаватися пацієнту безкоштовно:
- гематологічні дослідження (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, біохімічні й імунохімічні дослідження сироватки крові, глюкоза крові, загальний холестерин);
- загальний аналіз сечі;
- інструментальні методи дослідження (електрокардіограма у стані спокою);
- мікроскопія харкотиння;
- швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.  

Нагадаємо, Медична реформа ділить медичні послуги на 3 види: повністю безкоштовні, частково оплачувані державою (співоплата) і платні.

Послуги, які повністю безкоштовні для пацієнта називаються державним гарантованим пакетом. У нього планують занести 80% найпоширеніших звернень до лікаря: порятунок чи невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

Другий вид послуг - співоплата, коли частину оплачує держави, іншу частину - пацієнт. Мета соплатежів "держава-громадянин" - розподіл відповідальності за здоров'я пацієнта. Це можуть бути щомісячні виплати - страховка, а може бути оплата за тарифом. Ціну на подібні послуги контролюватиме держава.

   

 Третій вид - платні медичні послуги. Нині у цей перелік входить лише естетична медицина.