Розпочинаються дебати в рамках Генасамблеї ООН (Аудіо)

Розпочинаються дебати в рамках Генасамблеї ООН (Аудіо)

19 вересня розпочинаються дебати в рамках щорічної – вже 72-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Серед заявлених тем обговорення - російська агресія на Донбасі. Президент України має намір звернутися до Генасамблеї з пропозицією про запровадження розширеного мандату миротворців ООН на Донбасі. Крім того, на полях Генасамблеї має відбутися зустріч Петра Порошенка та президента США Дональда Трампа.

Докладніше – наш кореспондент Олександр Демченко:

"Під час виступу на Генасамблеї ООН президент Петро Порошенко наполягатиме на розширеному мандаті миротворців Організації на Донбасі із правом застосування зброї, - повідомила представник глави держави у Верховній Раді Ірина Луценко. Водночас спеціальний представник США в Україні Курт Волкер чітко зазначив, що миротворці мають гарантувати безпеку на всій території Донбасу, контролювати кордон із Росією і відстежувати переміщення важкого озброєння. Пропозиція Росії, на думку Курта Волкера, є цікавою та не забезпечить миру.

Миротворча місія, якби вона була запроваджена, відповідала б за цю територію замість російської армії, яка її окупувала. Вона може бути способом принести безпеку громадянам і надати доступ українській владі, щоби в подальшому забезпечити проведення виборів, створити простір, де можлива імплементація Мінських домовленостей - це ідея, яка стоїть за миротворцями. сказав Курт Волкер

Пропозиція Владіміра Путіна про розміщення миротворців лише на лінії розмежування – це пастка для України, - вважає політолог Олександр Палій. Він стверджує: це унеможливить повернення окупованих територій Донбасу до України.

Водночас, на полях Генеральної асамблеї має відбутися зустріч двох президентів України та США – Петра Порошенка та Дональда Трампа, - під час якої лідери обговорять перспективи і формат надання Україні летального оборонного озброєння. Політолог Тарас Березовець зазначає, Білий дім майже дійшов консенсусу у цьому рішенні.

Цьогоріч російський президент не відвідає Генасамблею ООН. Причина, як вважає Тарас Березовець, проста: Владімір Путін розуміє, що можливі рішення – про надання Україні летального озброєння, зміна запропонованого Кремлем формату миротворчої місії – означатиме провал російської позиції. А перед виборами президента в самій Росії треба показувати лише потрібну телевізійну картинку, - пояснює політолог".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!