У Києві можуть зрости комунальні тарифи (Аудіо)

У Києві можуть зрости комунальні тарифи (Аудіо)

Із нового року у Києві знову можуть зрости тарифи на водопостачання та водовідведення. Принаймні, таку необхідність бачать у "Київводоканалі". Тим часом, загалом по Україні заборгованість населення за житлово-комунальні послуги тільки протягом 2016-го року значно зросла. Якщо на початок року вона становила 9 мільярдів гривень, то на кінець – вже 29 мільярдів.

За що платимо чи не хочемо платити? – дізнавалась Ольга Бутко:
                                               
"Киянці Надії Олександрівні Савенко важко сплачувати комунальні послуги – на лікування цукрового діабету йде, практично, уся її пенсія у тисячу шістсот гривень. Але жінка платить - бо оформлювати субсидію боїться.
             
Хоч як дивно, за найвитратніші послуги в платіжках  - за тепло і гарячу воду – і все українське населення платить справно. В Уряді відзвітували про сто дванадцять відсотків таких проплат. А ось із оплатою решти послуг є проблеми, каже директор Інституту міста Олександр Сергієнко.
              
Утім, левова частка заборгованості у 29-ть мільярдів гривень  – це, якраз, борги держави перед постачальниками комунальних послуг, пояснює керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко.

А ось київська влада – після липневого і майже подвійного здорожчання тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій – вирішила, гривнею карати комунальників, які надають неякісні послуги. Протягом серпня у мерії отримали майже тисячу таких скарг. За результатами перевірок, самі ж керуючі компанії змушені були зробити перерахунок у понад чотириста вісімдесяти тисячах платіжок.

А отже, за серпень столичні жителі заплатять комунальникам на понад чотири з половиною мільйони менше, аніж мали б. Про це повідомив Станіслав Москалевський -  начальник Управління самоврядного контролю Київської міськдержадміністрації, яке перевіряло обґрунтованість скарг киян на роботу житлово-експлуатаційних управлінь.
            
У столичній адміністрації нагадують – поскаржитись на неякісні комунальні послуги можна за телефонами гарячої лінії, а також до міського Центру комунального сервісу".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!