Міністр енергетики звинувачує "Нафтогаз" у саботажі

Міністр енергетики звинувачує "Нафтогаз" у саботажі

НАК "Нафтогаз України" фактично саботує виконання заходів із реструктуризації компанії, яка здійснюється з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу та передбачена зобов'язаннями української сторони перед Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

Про це під час засідання Кабінету Міністрів заявив міністр енергетики Ігор Насалик, повідомляє "Укрінформ".

"Своїми діями НАК "Нафтогаз України" фактично саботує виконання постанови КМУ №496. Викладені обставини призводять до зриву процесу реструктуризації ПАТ "НАК "Нафтогаз України" з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу та до невиконання українською стороною взятих на себе зобов’язань перед європейською спільнотою", - зазначив він. За словами Насалика, 14 червня 2017 року Кабмін підтримав аналіз матеріально-технічних, людських та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ "Магістральні газопроводи України" (компанія утворена внаслідок відокремлення від НАК "Нафтогаз" діяльності з транспортування природного газу). Окрім цього, був підготовлений попередній перелік активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ "МГУ", та плану їх передачі зазначеному товариству, що були розроблені Міненерговугілля за участю експертів Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Протокольним дорученням уряд зобов’язав вжити заходів щодо виконання плану передачі активів. Для цього Міненерговугіллям було утворено робочу групу з виконання плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів до ПАТ "МГУ". На сьогодні Міненерговугілля виконало всі заходи, контрольний термін по яким вже настав, окрім двох, заявив міністр. За словами Насалика, не виконаним є п.5 додатку до плану передачі активів "уточнення переліку державного та власного майна, що підлягає передачі, з наступним погодженням з "МГУ", оскільки за його виконання відповідальний НАК "Нафтогаз України".

"Міненерговугілля не має права затвердити наданий перелік активів, на виконання п.6 додатку до плану передачі активів. Таким чином, своїми діями НАК "Нафтогаз України" фактично саботує виконання постанови КМУ №496", - зазначив Насалик. Крім того, за його словами, "Нафтогаз" представив перелік активів абсолютно відмінний від схваленого протокольним рішенням Уряду. Цей перелік активів не узгоджений з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, як того вимагає п.4 постанова КМУ №496 від 1.07.16.

Сьогодні під час засідання Уряд доручив Міненерговугіллю створити міжвідомчу комісію з розслідування систематичного невиконання НАК "Нафтогаз України" плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ "Магістральні газопроводи України".

6 вересня також стало відомо, що Секретаріат Енергетичного Співтовариства повідомив Україну про початок процедури вирішення спору, пов’язаного з порушенням Україною її зобов’язань за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства. Йдеться про фактичне монопольне становище на ринку газу НАК "Нафтогаз України" та відсутність реформ у цій сфері, що визначені зобов'язаннями України та відповідними змінами в українському законодавстві.

Зазначимо: приєднавшись до Енергетичного Співтовариства, Україна взяла на себе зобов’язання запровадити ключові правові норми ЄС у сфері енергетики. Нормативні документи Третього Енергетичного Пакету вимагають відокремлення транспортування від видобування та постачання природного газу. В Україні ці норми було запроваджено Законом "Про ринок природного газу".