Підземні галереї Одеси чекають на відвідувачів

Підземні галереї Одеси чекають на відвідувачів

У центрі Одеси відкрився новий підземний музей "Катакомба Кантакузена".

Про це повідомляє УНІАН.

"З нагоди Дня міста в Одесі відбулася презентація 120-метрових підземних галерей і склепінь у центрі міста, на вулиці Буніна, 7. Було організовано безкоштовне відвідування для всіх бажаючих", - йдеться у повідомленні.

За словами фахівців Фонду вивчення і збереження спадщини Одеси «Пам'ять», це найстаріша зі збережених каменоломень Одеси. При організації музею з неї вичистили 30 тонн сміття і ґрунту, проведено всі відповідні процедури, включаючи висновки профільних експертів. Тепер «Катакомба Кантакузена» є пам'яткою національного значення.

Зазначається, що під час розчищення на глибині 10 метрів виявили 6 культурних шарів. Саме стільки облаштували експозиційних залів.

Перший - шахтна справа в Одесі (видобуток пиляного каменю), другий - історія катакомби, яка оповідає про князя Олександра Кантакузена - нащадка давнього візантійського роду, учасника грецького опору. Третій зал - цегляне виробництво в Одесі й околицях, четвертий - пічна справа, каміни, кахлі, майоліка, п'ятий - історія садиби графів Воронцових, шостий - загальна експозиція зі знахідок, які були знайдені в одеських катакомбах.

Нагадаємо, одеські катакомби - грандіозний підземний лабіринт, розташований під Одесою і її околицями. Значна частина катакомб - колишні каменоломні, в яких видобували камінь-черепашник для будівництва Одеси. Їх протяжність - 2,5 тисячі кілометрів.