Експерт назвав поіменно кандидатів на пост голови НБУ

Експерт назвав поіменно кандидатів на пост голови НБУ

Потенційними кандидатами на посаду глави Національного банку є глава правління Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук і глава правління Укрексімбанку Олександр Гриценко. Також, не виключено, що нинішній в.о. глави НБУ Яків Смолій може стати повноправним главою Нацбанку.

Про це в коментарі Укрінформу сказав виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

"Я вважаю, що найбільш високі шанси у Лавренчука (глава правління Райффайзен Банк Аваль), також є потенційна можливість очолити НБУ і у якогось іншого кандидата, наприклад, Гриценка (глава правління Укрексімбанку). Я вважаю, що потенційно керівником банку може залишитися і Смолій (в.о. голови НБУ)", - зазначив Устенко.

Додамо, що експерт висловив занепокоєність, що в Україні на чолі Національного банку ніколи не стояв фахівець з необхідним набором професійних якостей. Завжди вирішувалася дилема - поставити або політичного висуванця, або - відпрацьовувалася комбінація між бюрократом та політичним висуванцем. Крім того, на його думку, перелік кандидатів, які дійсно можуть очолити Національний банк України, не такий вже і широкий, як у інших розвинених країнах.

Як повідомлялось, раніше представник глави держави у парламенті Ірина Луценко в ефірі одного із телеканалів заявила, що Президент України Петро Порошенко до кінця вересня внесе на розгляд Верховної Ради кандидатуру на посаду глави Національного банку України.