Польща збільшує видатки на оборону (Аудіо)

Польща збільшує видатки на оборону (Аудіо)

Польща збільшує видатки на оборону. В майбутньому планується подвоїти чисельність війська країни.

Докладніше – наш кореспондент у Варшаві Андрій Хоменко:
                   
"Польща спрямовуватиме на оборону не 2% свого ВВП, як вимагається від членів НАТО, а два з половиною. Це означає, що перед обличчям російських зазіхань країна постане більш підготовленою для захисту.

Заступник міністра оборони Польщі Томаш Шатковский повідомив, що до 2030 року Польща надасть додаткові 55 мільярдів євро на оборону. За словами високопосадовця, цей крок відповідає планам польської влади поступово збільшити витрати на обороноздатність до 2,5% ВВП. Йдеться про модернізацію техніки в армії на тлі зростання російської агресії.
        
Після нещодавньої зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло зазначила, що Польща вітає розміщення союзних військ на своїй території та в країнах Балтії, а також наголосила на тому, що в Сеймі вже є законопроект, який передбачає збільшення витрат на оборону до 2,5% ВВП до 2030 року.
         
Нагадаю, Північно-атлантичний альянс розмістив на початку квітня у Польщі одну з чотирьох бойових груп. Її було створено Сполученими Штатами за участю військ з Румунії, Великобританії та Хорватії.
       
Крім Польщі, серед членів НАТО необхідні  2% ВВП на оборону витрачають також США, Великобританія, Греція та Естонія".

Андрій Хоменко з Варшави для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!