Розслідування причин Іловайської трагедії потрібно продовжити (Аудіо)

Розслідування причин Іловайської трагедії потрібно продовжити (Аудіо)

Розслідування причин Іловайської трагедії потрібно продовжити – вважають правозахисники і військовослужбовці-очевидці тих подій. Адже визнання винуватцем загибелі сотень наших бійців винятково зовнішнього агресора - російської федерації, на думку активістів, дозволяє  замовчувати злочинну недбалість чи непрофесіоналізм декого з тогочасного українського військового командування.

Продовжує Наталія Чабанна:
                    
"За висновками експертів та на підставі здобутих доказів, єдиною причиною Іловайської трагедії є військова агресія Збройних Сил Російської Федерації, - такого висновку дійшла Генеральна прокуратура. Про що йдеться в її звіті, оприлюдненому на офіційному сайті відомства 14 серпня цього року.

Зважаючи на суттєві успіхи наших військ у третій декаді серпня 2014 року керівництвом збройних сил Російської Федерації було організовано пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області… Співвідношення сил України з російськими підрозділами складало: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15. З метою збереження життя українських воїнів командування сил АТО почало перемовини з керівництвом збройних сил Росії  про надання гарантії безпечних коридорів для виходу з оточення українських військовослужбовців. Російська сторона надала гарантії. Проте 29 серпня 2014 року російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, йдеться в повідомленні Генеральної прокуратури.

Те, що слідство розглядає лише цю версію, в якій не йдеться про відповідальність українського командування, що керувало операцією в Іловайську, і викликає невдоволення декого з правозахисників, розповідає представник "правозахисної групи "Січ" Віталій Погосян.На його думку, слідство мало допитати передовсім військовослужбовців, які виривались у 2014-му з Іловайського котла.

Наприклад, учасник бойових дій із батальйону "Донбас" Ігор Байрак вважає, що навіть рух колони українських військових, на його думку, тоді був організований дивно.

Водночас, що на сайті Генеральної прокуратури вказано, що під час розслідування допитано понад півтори тисячі потерпілих, більше 2 200 свідків, проведено понад 1 870 судових експертиз. Усебічне якісне розслідування цієї трагедії, серед іншого, підкріпить у майбутньому позицію України і в міжнародних судах – наголошує юрист Центру стратегічних справ Української гельсінської спілки Аліна Павлюк.

Зібрані докази Головна військова прокуратура передала до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Передані вони і до Міністерства закордонних справ та Мін’юсту для представлення в Міжнародному суді ООН та в Європейському суді з прав людини".

Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж 

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!