У Торецьку будинки перевірили на витік шахтного газу (Аудіо)

У Торецьку будинки перевірили на витік шахтного газу (Аудіо)

Позапланову перевірку щодо можливого витоку шахтного газу метану в житлових приміщеннях провели у прифронтовому місті Торецьку на Донеччині.

Чи є привід для занепокоєння, та як мешканцям убезпечити себе від отруєння газом чи навіть від його вибуху, дізнавалася наша кореспондентка Людмила Кузьменко:

"Майже тисяча будинків Торецька знаходяться безпосередньо над підземними виробками шахт, звідки можливий витік отруйного і вибухонебезпечного газу метану. Раз на рік спеціальна служба вентиляції та техніки безпеки – ВТБ – планово перевіряє в цій зоні ризику кожну будівлю, де може накопичуватися газ. Та раптом ЗМІ накрила потужна інформаційна хвиля щодо начебто появи метану у підвалах будинків Торецька. Тож державне підприємство "Торецьквугіллля", якому підпорядковані шахти міста, провело позапланову перевірку усіх потенційно небезпечних територій.

Жодних слідів метану у підвальних приміщеннях виявлено не було, повідомив заступник генерального директора з питань охорони праці "Торецьквугіллля" Леонід Соболев. Він розповів, що під час перевірки людей інформували про найпростіші правила поводження з метаном. Не усі мешканці пускали спеціалістів до своїх осель, чимало власників житла були відсутні. В таких випадках фахівці залишали у поштових скриньках спеціальні пам’ятки щодо профілактики негативних наслідків, говорить Леонід Соболев.

У пам’ятках також є номери телефонів для звернень громадян у випадку підозри на появу метану. Державне підприємство "Торецьквугіллля" приділяє цій проблемі підвищену увагу. Тут навіть додали до штату відповідної служби ще одного фахівця, говорить Леонід Соболев. Перевірки почастішали. Так, на поверхні над двома найбільш небезпечними шахтами, що підлягають закриттю, виміри можливої появи метану тепер проводять кожні 10 днів".

Людмила Кузьменко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!