Ракетний скандал: Порошенко дав 3 дні на з'ясування обставин

Ракетний скандал: Порошенко дав 3 дні на з'ясування обставин

Президент доручив провести розслідування оприлюдненої газетою "The New York Times" інформації про можливе потрапляння в КНДР українських комплектуючих до ракет.

Про це Глава держави написав у Facebook.

"Якими б абсурдними не виглядали обвинувачення України, як відповідальні партнери ми маємо уважно перевірити оприлюднену виданням "New York Times" інформацію про нібито постачання ракетних двигунів чи відповідних технологій до Північної Кореї. Тому доручив невідкладно, під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України та із залученням Міжвідомчої комісії з політики ВТС та експортного контролю, а також ДП "Південмаш" та КБ "Південне", провести ретельне та всебічне розслідування ситуації та доповісти про результати впродовж 3 днів”, - зазначив Порошенко.

Глава держави наголосив, що Україна, добровільно позбувшись третього за потужністю ядерного потенціалу у світі і зробивши унікальний внесок у міжнародну безпеку, ніколи б не дозволила собі поставити під сумнів відданість міжнародним зобов’язанням.

Порошенко переконаний, що розслідування оприлюднених в американській пресі фактів дасть можливість достеменно підтвердити надуманість припущень про "український слід" у цій історії.

Нагадаємо, газета "The New York Times" стверджувала, що успіх Північної Кореї у випробуванні МБР став можливим завдяки закупівлям потужних ракетних двигунів із "чорного ринку", ймовірно, від українського заводу "Південмаш".

Секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна дотримується всіх узятих на себе міжнародних зобов'язань. "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" також заявив, що не має жодного зв'язку з ракетними програмами КНДР.

Додамо, згодом Майкл Еллеман заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", що видання неточно передало його висновки. Зокрема, він наголосив, що жодних доказів причетності до поставок двигунів Північній Кореї безпосередньо українською владою не було і немає.