На Донеччині розпочали гуманітарне розмінування території (Аудіо)

На Донеччині розпочали гуманітарне розмінування території (Аудіо)

На Донеччині розпочали гуманітарне розмінування території. Його здійснює міжнародна неурядова організація The HALO Trust.

Як це відбувається в реальності, дізнавалася наша кореспондентка Людмила Кузьменко:

"Ломакіне, Талаковка, Гнутове – ці населені пункти поблизу Маріуполя та селище Мирне у Волноваському районі нині в зоні уваги некомерційної, неурядової організації The HALO Trust. На початковому етапі гуманітарної місії її учасники відвідують населені пункти і збирають інформацію про мінну небезпеку, можливу наявність снарядів, що не розірвалися.

Після складання звіту про технічне обстеження небезпечних ділянок і узгодження з відповідними структурами дозволу на розмінування визначених ділянок, за допомогою приладів-детекторів демінери організації почнуть пошуки вибухонебезпечних предметів на місцевості.

Асистент проектів The Halo Trust в Україні Марина Лантух розповідає, що пошуковців майже 130, - це місцеві мешканці, українці, які були найняті організацією. Вони пройшли курс навчання і отримали кваліфікацію мінерів. Це не обов’язково військові,  деякі – люди, які були військовими, або приймали участь в антитерористичній операції, але це й просто звичайні хлопці, яких навчили цій справі.

Як пояснила Марина Лантух, The HALO Trust - британська благодійна організація, що займається знешкодженням наземних мін та боєприпасів у 19-ти країнах з 1988 року. Та в Україні її учасники не мають можливості підривати знайдені боєприпаси, оскільки організація не має спеціальної ліцензії на таку діяльність.

Знайдені вибухонебезпечні предмети демінери неурядової організації передають для знешкодження саперам спеціалізованих державних структур. За рік роботи на Донеччині вони знайшли і передали на знешкодження 505 одиниць мін і нерозірваних боєприпасів, від яких очистили 132 гектари землі поблизу лінії розмежування".

Людмила Кузьменко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!