Харчовий скандал навколо забруднених токсичною речовиною курячих яєць торкнувся щонайменше семи європейських країн. Небезпечний продукт потрапив на полиці магазинів Німеччини, Нідерландів, Бельгії, Швеції, Швейцарії, Франції та Великобританії. У ФРН прокуратура вже почала розслідування щодо окремих виробників яєць, в яких виявили отруту.
З подробицями – наша кореспондентка у Німеччині Ганна Снігур-Грабовська:
"Так званий яєчний скандал у Європі розгорівся на початку серпня, коли великі торгОві мерЕжі Німеччини раптом почали вилучати з продажу всі яйця з Нідерландів. Саме в цьому продукті було виявлено фіпроніл – токсичну речовину, яку застосовують бля боротьби з комахами. Як з’ясувалося, одна бельгійська фірма постачала переважно нідерландським птахофермам мийний засіб із підмішаним до нього фіпронілом. В Євросоюзі використання цього хімікату заборонено у місцях, де виробляються продукти харчування. Бельгійська влада повідомила про порушення наприкінці липня, хоча дізналася про нього ще в червні.
За оцінкою німецької влади, до ФРН потрапили не менше трьох мільйонів яєць з Нідерландів, що містять фіпроніл. Забруднений продукт був у продажу на території майже всіх федеральних земель. Однак, токсичними виявилися не лише яйця з Нідерландів: отруту виявили також у яйцях виробництва
щонайменше чотирьох німецьких птахоферм, які розташовані у Нижній Саксонії. Ці підприємства теж були клієнтами бельгійської фірми-постачальника мийного засобу із фіпронілом. Щодо цих птахоферм місцева прокуратура вже розпочала розслідування за фактом порушення продовольчого закону.
За даними міністерства сільського господарства ФРН, вживання в їжу забруднених фіпронілом курячих яєць не має "конкретної" загрози для здоров'я дорослої людини, проте цілком імовірним є ризик для дітей. У той час, як небезпечна доза для дорослого становить від семи таких яєць на день, для дитини у віці до трьох років отруйною може бути доза у два яйця. Нині влада ФРН запевняє, що з продажу вилучені всі заражені фіпронілом свіжі яйця, проте триває перевірка продуктів, вироблених на їх основі, наприклад макаронів та майонезу".
Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.