Медики закликають вакцинувати дітей (Аудіо)

Медики закликають вакцинувати дітей (Аудіо)

Вчасно проводити вакцинацію дітей, - вкотре закликають медики.Нехтування профілактикою важких недуг призводить до тяжких наслідків. В Україні вже сталося 5 випадків такого небезпечного інфекційного захворюювання, як правЕць. Усі хворі не мали жодних щеплень. Останній випадок правця зафіксований на Львівщині. В області майжен половина батьків відмолвляється від вакцинації своїх дітей.

Тему вивчала кореспондентка Наталія Козачук:

"Збудник правця має складну назву: "анаеробна грампозитивна спороутворююча паличка клострідіум тетані". На ґрунті та предметах її стійкі до високих температур та антисептиків спори зберігаються роками. Саме така інфекція потрапила в організм маленької жительки Новояворівська, коли та, бавлячись, запхала собі до носа шматочок паперу. А коли витягала його, поранила слизову оболонку носа. Саме через ранку збудник правця і потрапив до організму. Тепер дитина у важкому стані перебуває в реанімаційному відділенні Львівської лікарні "ОХМАТДИТ".

Говорить заступник головного лікаря закладу Олександра Бурда: "Стан дитини на сьогодні залишається важким, дитина і надалі високо гарячкує, але отримує відповідне лікування".

Якби батьки вчасно зробили дівчинці щеплення, то вона могла і не захворіти на правець, а якщо б і захворіла, то перебіг хвороби був би значно легшим. Але за три з половиною роки життя дитини, їй не зробили жодного щеплення. І такий випадок на Львівщині непоодинокий. Майже половина батьків на Львівщині відмовляються вакцинувати дітей, і це, за словами Олександри Бурди, - велика загроза.

Загроза інфікування чи правцем, чи тою ж дифтерією, чи будь-якою іншою хворобою, є завжди, і вона не зникає. І в нас дуже серйозна проблема, що треба жителям нашим постійно говорити, пояснювати, що обов’язково треба робити вакцинацію.

За даними медиків, при відсутності щеплень смертність при захворюваннях на правець сягає від 50-ти до 70-ти відсотків".

Наталія Козачук, Львів, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!