МОЗ видало рекомендації щодо організації роботи у спеку

МОЗ видало рекомендації щодо організації роботи у спеку

Робочий процес в умовах підвищеної температури повітря на відкритій місцевості і у виробничих приміщеннях без кондиціонування має бути організований з урахуванням заходів профілактики перегрівання.

Про це йдеться у рекомендаціях організації праці в умовах підвищеної температури повітря, які розміщені на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних  хвороб. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Робочий процес за таких умов необхідно організовувати з урахуванням заходів профілактики перегрівання організму і рекомендацій лікарів", - йдеться у повідомленні. Зокрема, при температурі повітря 35 градусів тривалість безперервних робіт на відкритій місцевості не повинна перевищувати 15 - 20 хвилин з наступним відпочинком в охолоджувальних приміщеннях не менше 10 - 12 хвилин. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання не повинна перевищувати 4 - 5 годин, і 1,5 - 2 години для осіб без спеціального одягу. При температурі повітря 37 градусів роботи на вулиці рекомендується перенести на ранковий або вечірній час. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

Зазначимо: за повідомленням ЗМІ, в Україні вже зафіксовано два випадки, коли людям похилого віку стало зле через спеку. Один випадок стався у Львові. Також вчора у Луцьку в місцевому транспорті стало зле літній жінці. Вона померла до приїзду екстреної допомоги. Лікарі радять людям з серцево-судинними та хронічними захворюваннями ретельно контролювати показники свого здоров'я, зокрема артеріальний тиск та пульс, консультуватися з лікарем щодо режиму прийому ліків, харчування, питного режиму. А також змінити режим дня, не перебувати на відкритому сонці після 11 - 12 години дня.  

Раніше повідомлялося, що у зв'язку з надзвичайно спекотною погодою, у Закарпатській області до 10 серпня на одну годину скорочено робочий день. Влада Кременчука Полтавської області також ухвалила рішення скоротити робочий день через аномальну спеку. В уряді України наголошують, що трудове законодавство України дозволяє роботодавцям коригувати графіки роботи в умовах спеки, втім додаткові зміни в чинне законодавство щодо скорочення графіку робити при несприятливих погодних умовах не потрібно.