Єврокомісія відкрила справу проти Польщі

Єврокомісія відкрила справу проти Польщі

Єврокомісія надіслала Польщі офіційного листа про відкриття проти неї справи через невідповідність її судової реформи законодавству Європейського Союзу.  

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.
   
"Головне занепокоєння Єврокомісії щодо закону про суди ординарної юрисдикції стосується дискримінації на основі статі через запровадження різного  віку виходу на пенсію для суддів чоловічої (65 років) і жіночої (60 років) статей", - зазначили в Єврокомісії.  Стурбованість викликають також розширені повноваження міністра юстиції Польщі, якому новий закон дає право продовжувати до 10 років мандат судді пенсійного віку, не уточнюючи підстав для цього. "Нові правила дозволяють міністру юстиції впливати на окремих суддів через розмиті критерії продовження їх мандату, підриваючи таким чином принцип незмінності суддів", - йдеться у повідомленні. 

Зазначимо: Польща має один місяць, аби дати відповідь на лист Єврокомісії. Якщо у Варшаві відмовляться це робити або нададуть недостатньо аргументоване пояснення, Брюссель перейде до наступного етапу процесу, який у решті-решт може призвести до накладення санкцій.