Претендентів на отримання субсидії перевірятимуть ретельніше

Претендентів на отримання субсидії перевірятимуть ретельніше

Уряд України планує ретельніше підходити до перевірки претендентів, які подали заявки на отримання субсидій житлово-комунальних послуг у зв'язку зі значними витратами з бюджету на ці виплати, повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, посилаючись на слова керівника міністерства, віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка.

"Ми аналізуємо, яка має бути норма соціального споживання житлово-комунальних послуг. Є розуміння, що потрібно уважніше проводити верифікацію - наскільки сім'ї, які подали заявки, потребують субсидій. Сьогодні перевірка ведеться лише за даними Державної фіскальної служби, а цього недостатньо, щоб отримати переконливе підтвердження даних щодо доходів, які надають громадяни", - зазначив Геннадій Зубко. За його словами, держава змушена щороку закладати в бюджет "дірку" в 17 мільярдів гривень на покриття субсидії майже для 65% українців. На думку Зубка, є два напрями для зменшення кількості субсидій. "Перший - зростання доходів громадян. У цьому році зроблено перший крок щодо збільшення мінімальної заробітної плати. Восени зробимо другий, оскільки буде прийнято законопроект про пенсійне забезпечення. Але головне питання - це менше споживати, тому держава вже сьогодні виділяє до 40% компенсації на погашення "теплих кредитів" і планує давати ще до 50% з Фонду енергоефективності на термомодернізацію", - зазначив віце-прем'єр.

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів України в 2016 році провело першу за роки незалежності нашої країни комплексну системну перевірку (верифікацію) одержувачів соціальних виплат. При цьому було виявлено всього 59 випадків виплат коштів "мертвим душам" із 143 мільйонів.

Зазначимо: процес верифікації соціальних виплат, що передбачає перевірку правильності нарахування пенсій та інших асигнувань, розпочатий у березні 2016 року, дозволив заощадити в цілому близько 10 мільярдів гривень. Уряд у листопаді минулого року запропонував скоротити витрати на субсидії з оплати житлово-комунальних послуг у 2017 році на 3,6 мільярда гривень - до 47,1 мільярда гривень, передбачених у прийнятому бюджеті-2017.