Курт Волкер провів консультації з українськими високопосадовцями (Аудіо)

Курт Волкер провів консультації з українськими високопосадовцями (Аудіо)

Нормандська четвірка провела сьогодні перемовини у телефонному режимі. За повідомленням прес-служби Президента Петра Порошенка, сторони вкотре говорили про важливість повного припинення вогню і розведення сил з цілодобовим моніторингом місії ОБСЄ. Зокрема, Петро Порошенко наголосив на важливості введення миротворчої місії ОБСЄ на Донбасі. Ще раніше з’явилися повідомлення про те, що нова американська адміністрація планує долучитися до переговорного процесу.

Цими днями спеціальний представник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер побував на Донбасі і сьогодні провів консультації з українськими високопосадовцями.

Докладніше - наш кореспондент Олександр Демченко:

"Нагадаю, Курт Волкер під час відвідин прифронтових території Донецької області повідомив, що офіційний Вашингтон бажає стати частиною переговорного процесу і повернути Україні території, які окупувала Росія.

З часу його призначення на сайті Державного департаменту США було зазначено, що Курт Волкер намагатиметься зробити ефективнішим процес Мінських переговорів. Тепер йдеться і про його участь у перемовинах у Нормандському форматі, зокрема, найближчими днями він збирається зустрітися із представниками Німеччини та Франції. Політолог Тарас Березовець каже, що невдовзі Курт Волкер надішле свої пропозиції до Адміністрації Трампа і після цього, можливо, з’явиться новий формат перемовин. Експерт стверджує, що Курту Волкеру прийдеться вести перемовини і з російськими чиновниками. Однак Кремлю не вдасться його одурити, - каже Тарас Березовець.

Політолог Бачо Корчилава звернув увагу на намір Курта Волкера відвідати штаб-квартиру ОБСЄ у Відні. На думку фахівця, американська сторона, скоріш за все, запропонує створити миротворчу місію ОБСЄ в Україні, про яку неодноразово говорила українська сторона. Цей крок доповнить безпекову компоненту, - каже Бачо Корчилава.

Нагадаю, що під час перемовин із Президентом Петром Порошенком у Києві на початку липня держсекретар США Рекс Тіллерсон сказав, що Росія мусить здійснити перші кроки для деескалації конфлікту на Донбасі".

Олександр Демченко. Українське радіо

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!