Стартує Європейський юнацький олімпійський фестиваль

Стартує Європейський юнацький олімпійський фестиваль

23 липня в угорському Дьорі стартує XIV літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль. Ці комплексні змагання, започатковані у 1990 році, проводяться під патронатом Міжнародного Олімпійського Комітету та Європейських Олімпійських Комітетів за участі усіх європейських країн.

Україна бере участь в іграх з 1993 року. Цього разу українські олімпійці братимуть участь у 6 видах спорту, зазначила шеф місії офіційної делегації НОК України, дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор з вітрильного спорту Олена Пахольчик.

Зазначимо: слово "олімпійський" у назві Фестивалю не випадково. Всі атрибути і ритуали його проведення повністю відповідають "дорослим" Олімпійським іграм. Церемонія відкриття, на якій, як правило, присутній Президент МОК, включає парад учасників. Делегації, як і на Олімпійських іграх, проходять в алфавітному порядку мови країни-учасниці, за виключенням Греції, яка очолює парад і господарів Фестивалю, які замикають парад. Під час виконання Олімпійського гімну на стадіон вноситься і піднімається Олімпійський прапор, запалюється Олімпійський вогонь, який палає впродовж усього періоду змагань, спортсмен-учасник і суддя країни-організатора приймають олімпійську клятву. Також проводиться естафета Олімпійського вогню. Вогонь запалюється в Греції, а далі проходить по країні, що приймає Фестиваль. Під час нагородження в честь призерів піднімаються національні прапори і виконується гімн країни на честь переможця. Фестиваль має не лише спортивне значення, а відіграє значну роль в освіті та спілкуванні молодих людей, через спорт та завдяки йому популяризуються олімпійські ідеали і пропагуються олімпійських рух та здоровий спосіб життя.