Ветеринари фіксують чергові випадки АЧС

Ветеринари фіксують чергові випадки АЧС

Фахівці ветеринарної медицини зареєстрували чергові випадки небезпечного вірусного захворювання тварин - африканської чуми свиней (АЧС) у Черкаській і Полтавській областях.

Про це повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Згідно з повідомленням, ветеринари виявили труп зараженої свині на узбіччі траси Київ-Одеса поблизу міста Жашків (Черкаська обл.). Також ветеринари виявили зараження і загибель тварини в підсобному господарстві в селі Чутівка (Полтавська обл.). Діагнози АЧС підтверджено лабораторними дослідженнями. В осередках інфекційних захворювань проводяться заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Нагадаємо, що з початку цього року в Україні зареєстровано 87 спалахів АЧС. Загалом з 2012 року і станом на 21 липня 2017 року на території України ветеринари зареєстрували 235 спалахів АЧС у 23 областях.

Як повідомлялося, за підсумками 2017 року голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа прогнозує в Україні близько 200-250 спалахів АЧС, тоді як торік було зареєстровано 91 випадок зараження. Згідно з даними керівника відомства, з моменту фіксації першого спалаху АЧС на території України збитки галузі свинарства від поширення вірусу становили близько 200 млн грн. Якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати виростуть на 5-7,5 млрд грн.