Українські АЕС захистять за стандартами МАГАТЕ

Українські АЕС захистять за стандартами МАГАТЕ

Досвід "Holtec International" допоможе Україні поліпшити сейсмічну безпеку енергоблоків вітчизняних АЕС на базі найкращих сучасних світових технологій та стандартів МАГАТЕ. Про це йдеться у підсумовуючих матеріалах технічної наради "Енергоатом" та "Holtec International" (США) з розширення співробітництва між компаніями у впровадженні сучасних рішень питань безпеки та ефективності при експлуатації та будівництві енергоблоків АЕС, повідомляє Укрінформ.

"Найважливішими результатами наради стали домовленості щодо залучення досвіду "Holtec International" у поліпшенні сейсмічної безпеки енергоблоків українських АЕС на базі сучасних стандартів МАГАТЕ та спільні плани щодо впровадження новітніх підходів із забезпечення задовільного стану корпусів українських реакторів", - йдеться у повідомленні. Президент НАЕК Юрій Недашковський зазначив, що для "Енергоатома" співпраця з "Holtec International" є стратегічним напрямком. "У співпраці з "Holtec International"

Зазначимо, що "Енергоатом" приступив до практичних робіт зі створення в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Багаторічний досвід партнерства за цим складним проектом дозволяє нашим компаніям упевнено дивитись у перспективи співробітництва і за іншими напрямами, які забезпечать розвиток ядерно-енергетичного комплексу України", - додав Недашковський.  

Нарада відбулася 18 - 19 липня у центральному офісі "Енергоатому" та Київському представництві "Holtec International" під головуванням президента Компанії Юрія Недашковського та за участі віце-президента з технологій реакторів - директора з ядерних технологій SMR, LLC Holtec International Томаса Марсiлля. Контракт на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій (ЦСВЯП) між "Енергоатомом" і переможцем відповідного тендеру компанією "Holtec International" був підписаний ще у 2005 році, проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект тривалий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася у 2014 році. Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія "Holtec International" постачатиме спеціальне устаткування для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також надасть Україні технології, що будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і при перевезенні ВЯП з АЕС до ЦСВЯП, а також у самому сховищі.