Адвокат Умерова заявив про можливу фальсифікацію протоколів допиту свідків

Адвокат Умерова заявив про можливу фальсифікацію протоколів допиту свідків

На засіданні суду у справі одного з лідерів кримських татар Ільми Умерова 19 липня правозахисник Олександр Подрабінек заявив про можливу фальсифікацію документів - протоколів допиту свідків, і подав клопотання про виключення їх із матеріалів справи. Проте суд відхилив клопотання. Про це повідомляє "Крим.Реалії".
   
"Є вірогідність, що протокол допиту свідка було сфальсифіковано. Я прошу виключити з матеріалів справи документи, отримані незаконним шляхом", - сказав Подрабінек. Це було пов'язано з тим, що свідок звинувачення у справі Ільми Умерова, Олена Приходько, що виступала понятою при проведенні слідчим ФСБ огляду відео з інтерв'ю Умерова на телеканалі "ATR", сказала, що один раз спілкувалася зі слідчим, а протокол допиту її в якості свідка не підписувала. При цьому в документах до матеріалів справи від 26 травня 2016 року вказується, що Приходько була допитана слідчим ФСБ. Проте сама Приходько не змогла згадати, що допит мав місце.  Аналогічну заяву раніше зробив ще один свідок у справі, що також виступала понятою - Карина Будько. Протоколи допиту обох свідків ідентичні за текстом. У відповідь на клопотання Подрабинека прокурор Олег Саргінов заявив, що обидва свідки, хоч і не змогли згадати факт допиту, не оскаржували достовірність підписів під протоколами.  

7 червня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд в анексованому Криму почав розглядати по суті справу Ільми Умерова. Повідомлялося, що засідання планують проводити кожну середу.

Зазначимо: у 2016 році слідчі ФСБ порушили проти Ільми Умерова кримінальну справу за статтею про екстремізм. Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, утримання в психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи  відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар, заступника голови Меджлісу Ільми Умерова викликав сильний громадський і міжнародний резонанс.