Уряд обіцяє не підвищувати тарифи на газ з 1 жовтня (Аудіо)

Уряд обіцяє не підвищувати тарифи на газ з 1 жовтня (Аудіо)

Підвищити ціну на газ для населення на 19 відсотків з першого жовтня – таку пропозицію НАК "Нафтогаз" не підтримав Кабінет Міністрів. Це, зокрема, передбачав проект фінансового плану підприємства на 2017-й рік, що його розглядали на засіданні уряду. Документ загалом схвалили, однак запропонували "Нафтогазу" скорегувати показники дохідної частини з урахуванням цін, що діють з 1-го квітня цього року.  Докладніше Віолетта Карлащук:

"У проекті фінансового плану "Нафтогазу" на цей рік пропонувалося, аби ціна на газ для споживачів з першого жовтня зросла - на 931 гривню і таким чином тисяча кубометрів коштувала б 5 тисяч 873 гривні. Це без урахування податку на додану вартість. Уряд це положення фінплану не підтримав. Міністр енергетики та вУгільної промисловості Ігор Насалик сказав, що підстав для підвищення вартості газу – немає.

Тим часом на сторінці Фейсбук комерційного директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка з’явилося роз’яснення, що компанія у проект фінансового плану закладала ту ціну, що формувалася на основі нормативних документів Кабінету міністрів. Вона розраховувалася на базі ринкових цін за
попередні періоди. На директиви уряду в коментарі Українському радіо послався і колишній член Національної комісії держрегулювання енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

До жовтня ціна на газ для споживачів навряд чи буде підвищена, - припускає Андрій Герус. Та й нинішні майже 5 тисяч за тисячу кубів, за його словами, суттєво перевищують собівартість вітчизняного видобування. Та ці кошти, каже він, дають змогу інвестувати у розробку нових родовищ, збільшити обсяги видобування газу, а отже посилити енергетичну незалежність держави".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

Читайте також: http://ukr.radio/news.html?newsID=56101

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!