Сьогодні - треті роковини авіакатастрофи рейсу МН-17 (оновлено)

Сьогодні - треті роковини авіакатастрофи рейсу МН-17 (оновлено)

Підтвердження попередньої версії міжнародних розслідувачів про те, що малайзійський літак над окупованим Донбасом збив «Бук» Збройних сил Росії. А ще – повідомлення Ради безпеки Нідерландів про те, що Росія заборонила польоти цивільної авіації в суміжному з Україною російському повітряному просторі напередодні збиття рейсу МН-7. Сьогодні – в день третьої річниці трагедії – маємо такі новини про хід розслідування злочину, жертвами якого стали 298 людей.

Докладніше про слідство та судові перспективи справи – у сюжеті Людмили Павленко.

"Бук", що належить ЗС РФ - "єдиний правдоподібний кандидат" на роль пускової ракетної установки, яка збила пасажирський літак над тимчасово окупованою територією Донецької області. Такий головний висновок нової доповіді міжнародної дослідницької групи. Bellingcat докладно відтворює версію подій, згідно з якою ракетну установку завезли з території Росії на тимчасово окуповану нею українську територію.«Буком» цілеспрямовано скористалися для збиття пасажирського лайнера, після того повернули його в Росію.Міжнародні розслідувачі також критикують як недостовірну версію російської сторони про те, що літак, нібито, був збитий з району, контрольованого Збройними силами України.Тим часом, у самій Росії, - повідомив Радбез Нідерландів, - в ніч проти 17 липня 2014 року заборонили польоти цивільної авіації в суміжному з Україною російському повітряному просторі. На висоті менш 16150 метрів, що співставно з максимальною висотою ураження зенітно-ракетного комплексу "Бук". Це свідчить про те, що найвище російське керівництво планувало і знало який саме літак буде збитий. Таке припущення в ефірі Українського радіо висловив політолог Михайло Басараб.

Справи підозрюваних у справі про катастрофу рейсу МН17 розглядатимуть в Нідерландах у рамках нідерландського законодавства.Оскільки громадянами саме цієї країни є більшість жертв катастрофи. Також, нагадаю, - серед загиблих малайзійці та австралійці. Спробу створення міжнародного суду в Раді Безпеки ООН Росія заблокувала. Нагадав експерт з міжнародного права Володимир Василенко.

Розслідування катастрофи MH17 на Донбасі вийшло на завершальний етап. Країни, які входять в спільну групу розслідування, визначилися з процедурою суду щодо тих осіб, яких група вважатиме підозрюваними. Україна та Нідерланди вже уклали угоду щодо механізму притягнення до кримінальної відповідальності винних у трагедії. Водночасу Росії знову заявили, що не варто довіряти міжнародному розслідуванню.

Отже, варто очікувати, що РФ відмовлятиме у видачі своїх громадян для судових проваджень і не визнає законності судових процедур в Нідерландах. Правник-міжнародник Володимир Василенко з цього приводу нагадує: в такому разі може бути застосовано процедуру заочного засудження і відповідальність так чи інакше буде покладена на російську державу.

Солідарні з міжнародними розслідувачами і родичі загиблих пасажирів збитого Боїнга. У день третьої річниці трагедії у нідерландській Гаазі вони встановили лавку саме перед посольством Росії. Для "очікування відповідальності" за збитий літак. До посольства Нідерландів прийшли у день трагедії мешканці української столиці.

А в столиці Нідерландів Амстердамі відкрито пам‘ятне місце, що отримало назву «живий меморіал». Там висаджено 298 дерев, за кількістю загиблих пасажирів збитого лайнера.

Прослухати репортаж

Більше новин по темі слухайте у щогодинних інформаційних випусках.