Україна передала Італії автора масштабної схеми відмивання коштів

Україна передала Італії автора масштабної схеми відмивання коштів

Україна передала Італії Джузеппе Дональдо Нікосію, який створив одну з наймасштабніших в італійській історії схем з відмивання коштів. Про це на своїй сторінці у "Facebook" написав генпрокурор Юрій Луценко.
    
"Сьогодні італійська Феміда отримала від України сигнал партнерства - відбулася фактична передача творця однієї з наймасштабніших в Історії Італійської Республіки схем із відмивання коштів Джузеппе Дональдо Нікосію. Зловмисник вкрав в італійців сотні мільйонів євро та багато років переховувався у різних країнах світу", - написав Юрій Луценко. Він зазначив, що Нікосію було затримано СБУ України навесні цього року за результатами добре спланованої операції, після чого процедура екстрадиції Нікосії була завершена за три місяці, у супроводі італійської поліції правопорушник вирушив на батьківщину, де невдовзі постане перед судом.  "Після передачі Італії викрадених творів мистецтва дана подія стала черговим кроком до зміцнення українсько-італійського співробітництва між правоохоронними органами та дає підстави розраховувати на конструктивну позицію Італії у справі Віталія Марківа, - додав генпрокурор.

Раніше повідомлялося, що прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія) обвинувачує Віталія Марківа в умисному вбивстві з міномета італійського фотографа Андреа Роккеллі 24 травня 2014 року біля окупованого на той час Слов'янська Донецької області. Генеральна прокуратура України стверджує, що Марків не міг цього зробити, бо на озброєнні Національної гвардії, в лавах якої служить Марків, тоді взагалі не було мінометів. У ГПУ також нагадали, що на той час згадану територію не контролювала українська влада і що Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.