НБУ надсилає правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів

НБУ надсилає правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів

Національний банк України у першому півріччі направив до правоохоронних органів 10 листів з інформацією про підозрілі операції клієнтів 22 банків. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"НБУ надавав правоохоронцям інформацію, яка здебільшого стосувалася здійснення клієнтами банків ризикових фінансових операцій з готівковими коштами у значних обсягах, а також операцій з переказу коштів за межі України, які можуть свідчити про виведення капіталів з країни", - йдеться у повідомленні. За словами директора департаменту фінансового моніторингу Ігоря Берези, для запобігання банківським ризикам у сфері фінансового моніторингу НБУ впровадив ризик-орієнтований підхід, що дозволяє банкам оцінити реальні фінансові можливості клієнтів, які бажають здійснювати фінансові операції.  

Зазначимо, фінансові операції на суми, що дорівнюють або перевищують 150 тисяч гривень та мають відповідну ознаку, віднесені Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" до операцій, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.