Друковані видання з фондів Книжкової палати оцифрують

Друковані видання з фондів Книжкової палати оцифрують

Державна наукова установа "Книжкова палата імені Івана Федорова" співпрацюватиме з приватним підприємством "Архівні Інформаційні Системи" для переведення в цифровий формат друкованих видань, що зберігаються у її фондах.

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

"У Книжковій палаті зберігається близько 1,2 мільйона книжок, які були надруковані на теренах України з 1917 року і до нині, а також близько 11 мільйонів примірників газет. Наразі викликає занепокоєння     критичний стан газет 1917 - 1930 років. Адже зберігаються вказані видання в єдиному примірнику і вони викликають найбільшу зацікавленість з боку різних наукових установ", - йдеться в повідомленні.  

Питання переведення друкованих видань на цифрові носії постало давно. Брак коштів не дозволив досі реалізувати цей масштабний проект.

Нагадаємо: приватне підприємство "Архівні Інформаційні Системи" працює з 2011 року з установами України та іншими країнами. Воно має сучасне обладнання, тому приблизно 400 тисяч комплектів газет можна оцифрувати за рік. Враховуючи обсяги фонду, цей процес триватиме 22 - 23 роки.

Співпраця з підприємством дозволить розпочати проект національно-культурної програми "Пам'ять України", який стане єдиним глобальним національним електронним ресурсом, що представляє її минуле і сьогодення. Подібні проекти існують в багатьох країнах: Великій Британії, США, Нідерландах.