Туреччина на 3 місяці продовжила режим надзвичайного стану

Туреччина на 3 місяці продовжила режим надзвичайного стану

Туреччина на 3 місяці продовжила режим надзвичайного стану, який запровадили у липні минулого року після невдалої спроби військового перевороту.

За підрахунком ста відсотків бюлетенів із невеликими відривом турецьке населення підтримало ініціативу про розширення повноважень президента. Явка становила понад 85 відсотків. Референдум визнано дійсним попри заперечення опозиції та представників ОБСЄ, в яких з’явилося багато питань щодо використання непроштампованих бюлетенів.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган повідомив про намір відновити в країні смертну кару. Про це він заявив після оголошених результатів конституційного референдуму. Відновлення практики страти буде його "першим завданням", заявив Ердоган у Стамбулі під час виступу перед своїми прихильниками.

Водночас тисячі мітингувальників вийшли на вулиці турецької столиці, протестуючи проти результатів референдуму. Протести проходили і в інших містах Туреччини. Повідомляється про 13 затриманих під час акції протесту в Анталії.

В ОБСЄ заявили, що волевиявлення було проведене в умовах нерівних можливостей, наданих прихильникам і противникам поправок. Виборці не отримували неупередженої інформації про основні аспекти реформи. Негативний ефект мало також обмеження основних свобод.