Ініціативу Франції підтримано

Ініціативу Франції підтримано

Майже 40 країн підтримали ініціативу Франції щодо добровільної відмови від застосування права вето в ООН у випадках, коли необхідно вжити термінових заходів для припинення масових злочинів. Таке рішення може бути ухвалене вже у вересні, повідомив офіційний представник французького МЗС Александр Жоржіні.

Президент країни Франсуа Олланд виступив із пропозицією добровільно обмежити застосування права вето 2 роки тому. Зокрема, пропонується спеціальна процедура: за запитом щонайменше 50 країн генсеку ООН належить провести оцінку ситуації, що виноситься на розгляд Ради Безпеки.

У разі, якщо вчинені діяння будуть кваліфіковані як серйозні правопорушення, наприклад, геноцид або воєнні злочини, буде задіяно "джентльменську угоду", яка передбачає добровільну відмову від застосування права вето.

Водночас цей механізм не функціонуватиме у випадках, коли йтиметься про національні інтереси хоча б одного з постійних членів Радбезу. Наприкінці липня Росія заветувала в Радбезі ООН резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу в справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" на Донбасі.