На Українському радіо вшістнадцяте писали Диктант національної єдності

На Українському радіо вшістнадцяте писали Диктант національної єдності

Фото Юрія Прияцелюка

Шістнадцятий Радіодиктант національної єдності традиційно відбувся у День української писемності та мови.

Об 11 годині на Першому каналі Українського радіо почалася годинна програма, присвячена акції: йшлося про історію диктанту, його учасників, умови написання, а об 11:30 прозвучав текст.

Диктував автор – доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко. Цьогоріч диктант був під заголовком: «Україна на зламі тисячоліть».

Як підкреслюють організатори акції, її мета – не лише перевірка грамотності, але об’єднання усіх небайдужих навколо українського слова.

У прес-центрі Українського радіо диктант писали письменники Андрій Курков та Василь Шкляр, співачка Анжеліка Рудницька, керівник Центру Української Культури та Мистецтва Світлана Долеско, віце-прем‘єр-міністр В‘ячеслав Кириленко, працівники Українського радіо, ведучі UA: Перший.

Як зазначив В.Шкляр, диктант треба писати хоча б тому, щоб перевірити свої знання, бо українська мова постійно розвивається. Але, гадає письменник, не треба бути прискіпливими при перевірці, адже немає значення, чи ставити в художньому тексті двокрапку чи тире - "бувають випадки, що можна і так, і так". 

Перші роботи на перевірку вже надходять на Українське радіо. Щоб надіслати диктант, можна скористатися звичайною поштою або електронною.

Паперові листи треба надсилати на адресу Хрещатик, 26, Київ – 1, 01001; електронні – rd@nrcu.gov.ua

У випадку паперових версій, перевірятимуться лише диктанти, надіслані9 і 10 листопада (за поштовим штемпелем).Електронні листи мають містити відскановані чи сфотографовані копії написаних від руки диктантів і бути надісланими не пізніше 12.00 10 листопада.

Більше про те, як писали диктант в Україні та світі, на сторінці Facebook: www.facebook.com/dyktant