Пряма трансляція італійського фолк-фестивалю "Ла Нотте делла Таранта" на сайті Українського радіо

Пряма трансляція італійського фолк-фестивалю "Ла Нотте делла Таранта" на сайті Українського радіо

У суботу, 27 серпня, в Італії стартує фестиваль La Notte della Taranta. Сайт Українського радіо вестиме пряму трансляцію відкриття заходу.

Назва фестивалю La Notte della Taranta  у перекладі означає "ніч тарантула." Захід відбувається у містечку Мельпін’яно, що в італійському регіоні Пуліа. Постійно в цьому місті мешкає тисяча людей, але на момент проведення фестивалю населення зростає до 100 тис.! Ці люди приїздять на фестиваль не тільки з усього регіону, але й з усієї Італії, перетворюючи вулиці міста на ряди припаркованих авто.

Ідея цього фестивалю походить зі старої легенди. Колись давно на півдні Італії існувало повір’я про те, що єдиний спосіб позбавитись отрути після укусу тарантула – це самовіддано годинами танцювати божевільний танок «тарантеллу», екстатично вимахуючи руками і ногами. Назва танцю, як і самого павука, походить від міста Таранто, в місцевості якого надзвичайно розповсюджені великі павуки.

 З 16 ст. Італією мандрували спеціальні оркестри, у складі яких були флейта, кастаньєти, бубен тощо, під гру яких танцювали "хворі на тарантизм".

І хоч сучасна наука довела, що отрута південно-італійських великих павуків не загрожує життю людини, на відміну від їхніх далеких родичів, південно-американських тарантулів, традицію свята припиняти не стали.