Україна матиме величезну кількість територій, де вода стоятиме дуже довго — еколог

Україна матиме величезну кількість територій, де вода стоятиме дуже довго — еколог

Про всі наслідки для екології внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС говорити сьогодні (6 червня) зарано, констатував в ефірі Українського Радіо професор кафедри екології Києво-Могилянської академії Євген Хлобистов. "Треба щоб минуло бодай кілька днів, аби шар води нижче Каховської греблі стабілізувався, і тоді буде видно реальний рівень небезпеки та завданої шкоди", ― каже експерт. У будь-якому разі Україна матиме величезну кількість територій, де вода стоятиме дуже довго. Тобто ми можемо втратити певну частину населених пунктів, місць для традиційного господарювання та життєдіяльності населення. Кількість загиблих представників флори і фауни теж реально буде оцінити за кілька днів. Якість питної води в результаті підриву Каховської ГЕС постраждає несуттєво. "Водозбори, розташовані вище греблі, надалі використовуватимуть воду з інших джерел", ― зазначає Хлобистов.

0:00 0:00
10
1x

 

Наслідки підриву Каховської ГЕС. Фото: Херсонська міськрада

 

Чи можна було підготуватися й уникнути цієї техногенної катастрофи?

"Уникнути було неможливо. Тому що не ми керуємо цими злодійствами, і на жаль, це сталося попри нашу волю. Був єдиний вихід ― деокупація території Каховської ГЕС, що було неможливо суто з військових міркувань. Які будуть наслідки, ми побачимо не сьогодні. Треба щоб минуло бодай декілька днів, аби шар води нижче Каховської греблі стабілізувався, і тоді буде видно реальний рівень небезпеки й завданої шкоди".

Наскільки коректно порівнювати дві техногенні катастрофи ― Чорнобильську аварію та підрив Каховської ГЕС?

"Це зовсім різні катастрофи та зовсім різні наслідки, я б їх не порівнював. Можна порівняти з підривом греблі Запорізької ГЕС 18 серпня 1941 року. Але тоді був різний перепад висот, а отже, завдана шкода була значно більша і скоріша. Сьогодні ми бачимо, як вода прибувала протягом 5 годин, затопила за офіційними даними понад 80 населених пунктів, підтоплено Херсон і Нову Каховку. Ситуація ще не стабілізувалася, на жаль, тому спостерігаємо і фіксуємо те, що сьогодні є.

Фахівці стверджують, що підйом води має закінчитися сьогодні. Зазначають, що має пройти нібито 11 годин після початку скиду води з Каховського водосховища. Тобто теоретично пік водності ми мали б уже пройти, але ситуація поки не настільки ясна, щоб говорити достеменно і впевнено, що максимальний рівень водності пройдено. Плюс важлива проблема ― скільки вода стоятиме на затоплених територіях? А потім, на жаль, ми матимемо величезну кількість територій, де вода стоятиме дуже довго. Тобто ми можемо втратити певну частину населених пунктів, місць для традиційного господарювання та життєдіяльності населення. З економічної точки зору відбудова греблі Каховської ГЕС не має жодного сенсу, як і самої гідростанції. Тож ці питання будемо вирішувати вже в інший спосіб після деокупації.

Варто сказати також, що буде забруднення водойм. Бруд потихеньку змиватиметься нижче за течією Дніпра до Дніпро-Бузького лиману і далі до Чорного моря. Але переважна більшість забруднень залишиться там, де сьогодні зона підтоплення, що засмічуватиме водойми й береги. Сьогодні важко сказати, як саме це виглядатиме, але ситуація точно невтішна. Зараз літо, вода теплішає, і всі проблеми будуть нагромаджуватися".

Євген Хлобистов. Фото: legalforum.nlu.edu.ua

Як підрив дамби вплине якість питної води?

"На водозбори, розташовані вище греблі Каховської ГЕС, це принципово не вплине. Вони й надалі використовуватимуть воду з інших джерел. Вплив на якість питної води буде для споживачів, які брали воду безпосередньо з Каховського водосховища та нижче від нього. Там зараз фізично не буде води, а нижче водосховища якість води не відповідатиме жодним нормативам, щоб її споживати для життєдіяльності і навіть для технічних потреб".

Про втрати флори і фауни

"Сьогодні поки нічого не можна сказати, ми лише спостерігаємо. Кількість загиблих представників біорізноманіття ми побачимо буквально наступними днями. Як зазначалося сьогодні, під затопленням опинився зоопарк Нової Каховки, і доля цих тварин невідома. Рашисти не дозволили співробітникам зоопарку туди зайти. Таких випадків буде величезна кількість. Люди, які терміново евакуюються, навряд чи з собою забирають худобу, свійських тварин. Це величезна проблема".

Про забезпечення водою Криму

"Крим не отримує воду з Дніпра для власних потреб із квітня 2014 року. Окупанти відкрили можливість стоку води біля Таврійська і запустили Північно-Кримський канал без будь-яких попередніх робіт, тому отримали біля Джанкоя абсолютно каламутну й брудну воду, яку неможливо використовувати для комунально-побутових потреб і навіть сумнівно для сільськогосподарського зрошення. Крим не живився Дніпровською водою за всі роки анексії, тому на водозабезпечення мешканців Криму ця ситуація не вплине".

Мастило у Дніпрі

У Дніпро внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн. Про це йшлося на сьогоднішньому (6 червня) екстреному засіданні РНБО України, інформує сайт президента.