Бачимо, як "підгорає" у росіян в очікуванні наступу ЗСУ — Гетьман

Бачимо, як "підгорає" у росіян в очікуванні наступу ЗСУ —  Гетьман

Ми бачимо, як "підгорає" у росіян в очікуванні наступу ЗСУ, констатував Українському Радіо військовий експерт Олексій Гетьман. Він прокоментував заяву президента Володимира Зеленського в інтерв’ю американському виданню The Wall Street Journal, що Україна вже готова до контрнаступу. Олексій Гетьман вважає, що "росіяни дуже бояться і очікування наступу ЗСУ їх демотивує". А коментуючи прогноз американського генерала, колишнього директора ЦРУ Девіда Петреуса, що український контрнаступ буде дуже потужним, експерт зауважив: "російські військові навряд чи стоятимуть до останнього".

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

"Не маємо права на помилку"

З приводу заяви Володимира Зеленського в інтерв’ю американському виданню The Wall Street Journal, то він ще декілька днів тому проводив засідання Ставки Верховного головнокомандувача, після якого дав інтерв’ю, де розповів, що всі напрямки майбутніх ударів і терміни вже погоджені, каже Олексій Гетьман. "Усе готово, очікуємо, хоча є деякі нюанси. Але тут можна далеко відійти в сторону щодо того, чому ми готові, але досі ще не починаємо. Думаю, тут треба враховувати, що, як казав Данілов (секретар РНБО Олексій Данілов - ред.), ми не маємо права на помилку. Тому щільно перевіряється все ще раз, щоб бути впевненим, що ніхто нічого не забув, не недопрацював. Інша причина – ми бачимо, як "підгорає" у росіян в очікуванні наших наступальних дій. Тут є політична та емоційна складова: якщо затримати наступ ще на 3-4 дні, думаю, вони там із глузду зійдуть. Росіяни дуже бояться і очікування наступу їх демотивує, там починаються панічні настрої. "Ну, давайте, починайте, бо ми вже не можемо терпіти, чекати", – зазначає Олексій Гетьман.

"Російські військові навряд чи стоятимуть до останнього"

З приводу заяви колишнього директора ЦРУ, то, за словами Гетьмана, для висновків Петреуса є підстави: "Проаналізувавши стан ЗСУ, кількість техніки, снарядів та всього, що необхідно для наступальних дій і так само проаналізувавши все, що зараз є у противника та якість його техніки, генерал дійшов висновку, що наш наступ буде дуже потужним. Ми точно прорвемо в деяких місцях лінію фронту і мені здається, що російська армія (може, це мав на увазі колишній директор ЦРУ) просто "посиплеться”, як це було під Харковом та Херсоном торік. Росіяни демотивовані, перелякані й коли вони побачать, що ми наступаємо, то, думаю, навіть загороджувальні загони не зможуть зупинити втікачів. У мене є впевненість, що російські військові навряд чи триматимуть опір та стоятимуть до останнього. Вони намагаються здатися в полон, є дезертирство, низька дисципліна в армії. Тому, думаю, ексдиректор ЦРУ мав на увазі, що після наших ударів російська армія просто "посиплеться" як структура”, – припускає Олексій Гетьман.

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

Що сказав Петреус?

Колишній голова Центрального командування США, екс-директор ЦРУ генерал Девід Петреус заявив, що "контрнаступ України буде дуже потужним" і має всі шанси на успіх, адже українці "повні рішучості звільнити свою країну". "Я вважаю, що вони досягнуть загальновійськового ефекту, тобто будуть успішно проводити загальновійськові операції з підтримкою інженерних військ, які прориватимуть перешкоди та знешкоджуватимуть мінні поля, а також із застосуванням бронетехніки, що йтиме під захистом піхоти і ППО, що не підпускає російські літаки, а також із залученням засобів радіоелектронної боротьби, яка глушитиме радіомережі противника, артилерії, мінометів тощо. І найголовніше це те, що коли передові українські війська неминуче досягнуть кульмінації атаки через 72-96 годин - це приблизно стільки, скільки ви фізично можете пройти – і зазнають втрат, то за ними висунуться нові підрозділи, які використовуватимуть цей прогрес при просуванні та підтримуватимуть імпульс. Це може змусити російську оборону посунутись, і тоді, я думаю, з'являться інші можливості, які відкриються і на флангах".

 Коли журналісти уточнили, чи вважає Петреус, що українські війська повернуть Крим, генерал сказав: "Не в цьому контрнаступі. Ні". При цьому, за його словами: "Якщо українці зможуть почати ізолювати Крим, то це дуже істотно змінить динаміку. Це може навіть підштовхнути Путіна до того, щоб почати розглядати можливість врегулювання шляхом переговорів. Зараз, звичайно, він думає, що росіяни досі зможуть пересилити українців, європейців та американців, і ми маємо зробити все можливе, щоб українці змогли довести, що Путін помиляється”.

Ролик Міноборони України

Тим часом Міністерство оборони України оприлюднило сьогодні, 4 червня відеоролик, в якому є натяк про контрнаступ ЗСУ, але зазначено, що оголошення про його початок не буде. "Плани люблять тишу. Оголошення про початок не буде", – йдеться у ролику.