"Багато підрозділів ЗСУ мають на балансі аптечки, які вже давно використані або втрачені в боях" ― Любов Галан

"Багато підрозділів ЗСУ мають на балансі аптечки, які вже давно використані або втрачені в боях" ― Любов Галан

Повномасштабна війна, попри вісім років бойових дій в Україні, оголила чимало проблем в українському війську, зокрема й щодо надання медичної допомоги та евакуації поранених. Волонтери, які займаються постачанням медикаментів в зону бойових дій, знають, як складно списувати з балансу ті чи інші ліки та комплектуючі, розповіла співзасновниця і голова "Правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" Любов Галан. Тому часто складається ситуація, коли в багатьох підрозділах  навіть аптечки першої допомоги існують лише на папері. Як виправити цю ситуацію, що потрібно змінити в процесі евакуації військових з поля бою, а також ― з якими проблемами стикаються військовослужбовці, які отримали поранення, ― в матеріалі Українського Радіо. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: People`s Project.com

Люди на полі бою мають знати, яким чином розгортати евакуаційний процес

"Проблема евакуації військових загострилася давно й, на жаль, в чомусь залишається актуальною з 2014 року, попри те, що за роки АТО та ООС і повномасштабного вторгнення ми пройшли дуже багато змін. Ми багато чого навчилися, але повномасштабне вторгнення ― це нові виклики, нові кількості мобілізованих людей, які беруть участь у війні. Воно загострило ті проблеми, які були до того забезпечені відповідними ресурсами або критичними втручаннями. 

Ми ініціювали розмову з цієї теми, тому що побачили відгук і від людей, які воюють, серед військовослужбовців та бойових медиків, від волонтерів, інструкторів, які проводять навчання. Йдеться про цілу екосистему бенефіціарів, які є експертами у цій темі. Ми вирішили об'єднати в одне всі їхні рекомендації й представити їх перед Командуванням медичних сил Генерального штабу для того, щоб це була мінімально спільна пріоритетна позиція у наступних напрямках: організації і управлінні евакуацією, соціально-технічному забезпеченні та навчанні", ― розповіла Любов Галан. 

Принципово нових рекомендацій в цій сфері, на думку Галан, не може бути, проте в першу чергу активісти звернули увагу на систему управління: "В її контексті є організації, де дуже часто відбувається накладання різних типів управління. Люди на місцях зустрічаються з потрійним управлінням або й більше, в залежності від того, який це рід військ. Тому людям на полі бою або тим, хто організовує евакуацію, потрібна чіткість, варто розуміти, на які накази вони можуть спиратися, яким чином має розгортатися евакуаційний процес". 

Важливо знати, на якому етапі евакуації найбільше загиблих

"Дуже важливо, особливо для підрозділів, які є новоствореними і люди там не мають досвіду, почати моніторинг того, на яких етапах евакуації в нас найбільше загиблих. Таким чином ми зможемо зрозуміти, на якій ланці евакуації потрібні доопрацювання: де потрібне навчання особового складу, де потрібні організаційні заходи, а де ― подумати про скорочення часу евакуації. На жаль, зараз ми цього не відслідковуємо і є скарги навіть на те, що поранені гинуть. Нам треба зрозуміти чому", ― пояснила Галан. Вона додала, що в умовах таких насичених бойових дій, як нині, немає великого ресурсу для того, щоб проводити такий аналіз, але він критично необхідний.

"Також важливо зрозуміти, чи всі підрозділи по-справжньому розгорнули евакуацію, наприклад, стабілізаційні пункти, тому що те, що існує на папері, часом не зовсім відповідає дійсності. Ми не можемо говорити, наскільки це системна проблема, проте ми отримуємо зворотній зв’язок, що у деяких напрямках, у деяких підрозділах виявляється, така робота не розгорнута. В силу деяких причин люди, які на папері мали би бути бойовими медиками, таким функціям не відповідають", ― зазначила громадська активістка. 

На папері аптечки є, в реальності ― немає

"Інша тема ― це навчання. Крім потужностей, які розвивають зараз волонтери, ми маємо підвищувати спроможність навчальних сил ЗСУ. В нас є велика потреба продовжувати працювати з навчанням військовослужбовців. Адже є багато з чим працювати в контексті навчання особового складу", ― пояснила Любов Галан. 

Друга проблема, як додала активістка, ― це матеріально-технічне забезпечення, адже в українському війську є багато проблем із забезпеченням якісними комплектуючими: "Навіть якщо особовий склад вміє накладати турнікет, який в нього турнікет на руках, які комплектуючі в аптечках, що поставлені на баланс у військовій частині? І чи взагалі особовий склад забезпечений цими аптечками, чи це існує тільки на папері". 

"Волонтери, які працюють з цією темою, знають, що дуже тяжко поставити на баланс військової частини тактичну медицину, тобто передати юридично правильно на баланс військової частини ці речі. Якщо брати документально, то в нас переважна більшість підрозділів забезпечені повністю аптечками. Але потім виявляється, що фактична процедура їх списання тяжка і люди в умовах реальних бойових дій або не мають часу, або не мають ресурсу це все списувати. І виходить так, що на балансі стоять аптечки, які вже давно були використані або втрачені під час бою. Тоді ж як по документах виходить, що не потрібно нічого поповнювати, бо нібито люди цим забезпечені", ― розповіла Галан.

Велика проблема найближчого часу ― люди з інвалідністю в армії

Наостанок Любов Галан більше розповіла про діяльність своєї організації, зазначивши, що активісти "Правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" займаються й наданням правової допомоги військовослужбовцям: "Зараз найбільше військові потребують допомоги із бюрократичними проблемами. Якщо говорити про поранених, то це, звичайно, питання й документів, й виплат, й проходження військово-лікарської комісії. У випадку інвалідності, набутої після поранення, ― проходження медико-соціальної експертної комісії, яка є значним болем. Зараз дуже активне питання ― це вирішення проблем певних категорій поранених військовослужбовців, які вже пройшли ВЛК: обмежено придатним, тимчасово непридатних військовослужбовців. Також ми дуже чекаємо на активність відповідальних органів влади, щоб вирішити їхню проблему. Вчора в першому читанні був прийнятий закон, який закріплює грошове забезпечення в 6 тисяч гривень для тимчасово непридатних, виведених в позаштат. Це дуже фрагментарна відповідь на питання проблем цих людей".

"Те, з чим ми точно зіштовхнемся найближчим часом, ― це питання людей з інвалідністю в армії. В нас навіть інвалідність І та ІІ групи не є підставою для звільнення. Це дуже чутливий момент зараз і я думаю, що ми будемо до цього повертатися", ― додала активістка. 

Разом з тим, Галан та колеги не очікують найближчим часом критичних змін в цій сфері: "Досить велика робота була проведена із військовими частинами щодо роз’яснення їм питання про виплати. Адже одна із великих проблем ― це те, що військові частини продовжують використовувати таке поняття, як перерваність лікування як підставу для припинення виплат, що вже є неактуальним декілька місяців після зміни постанови. Проте зараз працює робоча група МОЗ, Міноборони, Мінцифри, Командування медичних сил, які напрацьовують вже системні зміни. Почала навіть працювати електронна черга, проте це поки що пілотний проєкт".

Любов Галан. Фото: facebook

 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко