Розширення санкцій та ракети "повітря-повітря": що включатиме 39-й військової допомоги ЗСУ

Розширення санкцій та ракети "повітря-повітря": що включатиме 39-й військової допомоги ЗСУ

9 травня США оголосили про новий, вже 39-й, пакет військової допомоги ЗСУ на 300 мільйонів доларів. В пакеті, серед іншого, ракети для систем Patriot i Himars, некеровані авіаційні ракети Zuni та Amraam класу "повітря-повітря", а також ЗРК Avenger. Крім того, Вашингтон має намір запровадити новий пакет санкцій проти країни-агресора. Деталі в ефірі Українського Радіо розповідає військовий експерт Михайло Жирохов.

0:00 0:00
10
1x

Avenger, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що включатиме 39-й пакет допомоги

39-й пакет допомоги, очевидно, спрямований на те, щоб підвищити наступальні можливості української армії, адже, в переважній більшості, це — боєприпаси. І ЗРК ближньої дії Avenger — для прикриття, насамперед, комплексів Patriot і Nasams — забезпечить комплексну систему ППО.

Щодо нових видів зброї, то всі звернули увагу на AIM-120 AMRAAM, однак, їх вже поставляли Україні у вигляді ракет для комплексів Nasams, також напередодні вони були в одному з пакетів військової допомоги. Все інше вже є на озброєнні ЗСУ, тож, нічого "проривного" нового американці не дають.

Наприклад, якщо говорити про ракети Zuni або Amraam класу "повітря-повітря", то Zuni — це некерована авіаційна ракета. Її використовують зі штурмовиків Су-25. Це американські ракети часів війни у В'єтнамі. Попри те, що вони прийняті на озброєння дуже давно, і нині ці ракети є досить ефективними. Дальність ураження цілей Zuni в рази більша, ніж тих ракет радянського виробництва , які використовувалися до цього. Я маю на увазі ракети С-8 та С-13, дальність ураження цілей яких складає 3 кілометри. У Zuni — це 8 км. Це дозволяє нашим штурмовиками діяти на полі бою більш ефективно, ніж до цього.

Втім, важко порівнювати види озброєнь, адже такої війни у світі, в Європі не було останіі 30 років. Всі війни, які ми бачили, приміром, в Сирії, в Лівії — це не було зіткнення двох повноцінних армій. Ті ж Patriot в бойових умовах використовувалися виключно в 1991 році в Перській затоці. І цей досвід не можна порівнювати з нашим. В будь-якому випадку, наші військові виявилися більш підготовленими, ніж військові інших армій. Бо ні у кого немає досвіду протистояння кадровій російській армії.

Інформацію про інтенсивність поставок ми можемо отримувати тільки з офіційних джерел

Важливо розуміти, що не вся допомога є у вільному доступі. Інформацію про інтенсивність поставок ми можемо отримувати тільки з офіційних джерел. І якщо було оголошено, що ті ж Avenger надійшли в березні, це не означає, що цих поставок не було раніше. Все залежить від нагальних потреб ЗСУ. З деякими позиціями було навіть так, що спочатку були поставки, а лише потім їх внесли до пакету допомоги. Тобто, якщо потреба у зенітних ракетах дуже велика, то їх спочатку поставляють, а потім про це офіційно повідомляють.

В будь-якому випадку військова допомога США буде продовжуватися. Питання, звісно, в обсягах, в тому, скільки ще можуть дати американці. Припинення на півдороги допомоги Україні не відповідає ні інтересам США, ні інтересам західних країн. Нині, навпаки, говорять про збільшення військової допомоги. Про зменшення, принаймні в США, не йдеться.

Я вважаю, що наступний пакет буде після початку літнього наступу. І його складові будуть залежати від того, як будуть розвиватися події на фронті.

Щодо пакету допомоги від західних країн, то тут питання в тому, що ці країни мають на складах. 30 років мирного життя призвели до деградації військової машини Західної Європи. Не було умовного противника, відтак, на складах зброї все менше і менше. А виробництво зброї — це дуже повільний процес, і він тільки розгортається. Коли розгорнеться на повну потужність, тільки тоді зможемо говорити про щедрість. Зараз "вигрібаємо" те, що є.

Західна зброя і території Росії

Західна еліта намагається тримати хоч якійсь місток для майбутніх перемовин, для розвитку ситуації після війни. Тож, вони сидять на двох стільцях, і так було завжди. І так буде завжди. Однак, вже, принаймні, з'явилося розуміння, що Крим, Донецька і Луганська області — це окуповані території України.