Росія випустила за час війни по Україні понад 5 тисяч ракет ― Риженко

Росія випустила за час війни по Україні понад 5 тисяч ракет ― Риженко

Від першого дня повномасштабної війни Росія випустила по Україні понад 5 тисяч ракет різного класу, констатує експерт Центру оборонних стратегій, капітан першого рангу запасу ВМС України Андрій Риженко. Це безпрецедентна кількість, зазначив він Українському Радіо. Для порівняння ― на чотирирічній війні у Сирії росіяни випустили 100 ракет "Калібр". Але, на відміну від Сирії, в Україні далеко не всі атаки РФ досягають мети. І чим далі, тим частіше бере гору українське ППО. Наприклад, сьогодні (29 травня) вдень, удруге за добу противник атакував Київщину балістичними та крилатими ракетами наземного базування "Іскандер". Загалом їх випустили 11 штук, ППО знищило всі. Про це повідомив Генштаб ЗСУ. "Кинджал" та "Іскандер" ― найшвидші ракети у ворога. За словами Риженка, "кинджалів" є максимум три десятки. "Іскандерів" трохи більше, але їх легше перехопити.

0:00 0:00
10
1x

 

Оперативно-тактичний ракетний комплекс "Іскандер-М" на репетиції параду 9 травня на Красній площі Москви (22 квітня 2015 року). Автор фото: Vitaly V. Kuzmin

 

"Зараз "кинджали" ми знищуємо"

Від 24 лютого минулого року Росія випустила по Україні понад 5 тисяч ракет різного класу, зазначив Андрій Риженко. Це безпрецедентна кількість, адже якщо порівнювати війну, яка тривала 4 роки в Сирії, то росіяни там випустили 100 ракет "Калібр". Найнебезпечнішою ракетою зі звичайною бойовою частиною є "Кинджал". "Це гіперзвукова ракета, яка дуже сильно розрекламована Росією як "оружиє возмєздія", причому є і морський варіант цієї ракети ― гіперзвуковий "Циркон". І у РФ думали, що цю ракету буде неможливо збити, тобто якщо її випустити, то вона стовідсотково вражає ціль. Росіяни випустили по нас до початку цього місяця приблизно 11 "кинджалів". Усі ці ракети потрапили в цілі, зокрема в об’єкти інфраструктури, бо тоді ми не мали чим захищатися. Але з надходженням американського ЗРК "Patriot" Україна отримала таку можливість, і зараз ми ці ракети знищуємо. Сам по собі комплекс "Patriot" є дуже просунутим технічно. Років 40 тому, коли я вивчав системи ППО, про такі характеристики ми навіть і не мріяли".

Мер Києва Віталій Кличко показав 12 травня цього року іноземним і українським журналістам залишки ракет та дронів, якими Росія вбиває мирних українців і руйнує населені пункти. У тому числі Кличко показав залишки збитої українським ППО ракети "Кинджал". Фото: ФБ-сторінка "Віталій Кличко"

"Іскандерів" більше за "кинджалів", але їх легше перехопити

"Наступна ракета, яка становить для нас загрозу, це "Іскандер". Вони бувають різних класів, ― констатував експерт. ― Є ракети, що мають балістичну траєкторію, вони швидші, а є "іскандери" з настильною траєкторією (ракета при цьому летить майже паралельно до поверхні землі на незначній висоті – ред.), повільніші. Але обидва види ―  вельми небезпечні, там досить велика бойова частина. І "Кинджал", й "Іскандер" мають бойову частину вагою пів тонни. Але "Іскандер" легше перехопити, це робили навіть комплекси "С-300". До речі, "кинджалів" було побудовано небагато. На сьогодні, якщо росіяни мають їх 2-3 десятки ― це дуже добре для них. "Іскандерів" у них трохи більше, хоча їх запаси просіли значно більше, ніж інших ракет ― кількість падала до 7-8% від того, що було до повномасштабної війни".

Нещодавно над Києвом було збито 6 "кинджалів". Сьогодні (29 травня) збили 11 "іскандерів". Але ж росіяни навіть футболочки відповідні випускали ― про "іскандери", які сміються… І що ж тепер?

"Тим, хто носив ці футболки, треба відкрити Вікіпедію і прочитати тактико-технічні характеристики систем, які зараз є на озброєнні у ППО Збройних сил України. І трохи позаздрити нам, тому що ці системи збивають і "кинджали", й "іскандери". Думаю, у нас є засоби, які дають змогу виявляти їхні можливості. Наприклад, Міноборони регулярно публікує відповідну інформацію ― і ми можемо робити припущення, проти чого росіяни запускатимуть ракети "Іскандер"? На початок війни цих ракет було 900, а на січень 2023 року їх стало 140. Із різних джерел нам відомо, що росіяни можуть випустити 5 "іскандерів" на місяць, і ми знаємо, що там потрібні запчастини, які вони завозять з-за кордону. До речі, російська ракета ― це не радянська ракета. У радянській ракеті 100% складових було зроблено у Радянському Союзі, а в російській ― дуже багато складових, завезених раніше з найпередовіших країн світу, фактично за прямими поставками. Тож сьогодні ми повторюємо: потрібні санкції, санкції і ще раз санкції", ― резюмував Андрій Риженко.

Андрій Риженко. Фото: ФБ-сторінка