ЗСУ можуть атакувати кораблі російських окупантів не лише дронами — експерт

ЗСУ можуть атакувати кораблі російських окупантів не лише дронами — експерт

Одне із завдань ЗСУ — змусити росіян евакуювати свої кораблі з баз Чорноморського флоту в окупованому Криму. Це констатував Українському Радіо експерт Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук, коментуючи можливі пошкодження розвідувального корабля ВМФ РФ "Іван Хурс" морськими дронами у Чорному морі. Поки що окупанти такого бажання не демонструють, каже експерт. Він додає: з отриманням Україною далекобійних ракет зростають і можливості ЗСУ. Тобто кораблі ворога атакувати можна не лише дронами. Хоча далекобійні ракети вигідніше витрачати, можливо, не на потоплення корабля, а, наприклад, для знищення великого складу боєприпасів чи центру управління, констатує Паламарчук. І наголошує: у будь-якому разі пріоритетність визначають українські військові.

 

0:00 0:00
10
1x

Військові кораблі Чорноморського флоту РФ. Фото: commons.wikimedia.org

"Основна загроза — те, що кораблі РФ можуть завдавати ударів по всій території України"

Найбільшу загрозу для України становлять серед кораблів Чорноморського флоту три російські фрегати і малі ракетні кораблі водотоннажністю до 900 тонн, констатує Максим Паламарчук. Ці кораблі несуть на борту до восьми ракет "Калібр". Також є підводні човни-носії "калібрів". За словами експерта, "в цьому випадку основна загроза від цих кораблів полягає в тому, що з них можна завдавати удари по всій території України. Більш того, для цього вони не мають навіть виходити в море. Теоретично вони можуть це робити і від причальної стінки. Щодо решти кораблів ЧФ, то вони більше забезпечують морську блокаду України".

"Російські розвідувальні кораблі все ще лишаються у Чорному морі"

До можливого пошкодження розвідувального корабля РФ "Іван Хурс" морськими дронами на ЧФ було лише два кораблі такого типу. За словами Паламарчука, "Іван Хурс" опинився в Чорному морі частково випадково, бо призначався спочатку для Тихого океану. Але через те, що в 2017 році його попередник в Чорному морі зіткнувся з суховантажем, який перевозив румунську худобу, і від того потонув, довелося спрямовувати "Івана Хурса" з Тихого океану в Чорне море, де йому так недобре повелося". З іншого боку, експерт наголошує — не слід вважати, що можливі пошкодження цього корабля повністю знищать розвідувальну спроможність Чорноморського флоту, не кажучи вже про потенціал розвідувальної авіації". "У складі Чорноморського флоту є цілий дивізіон розвідувальних кораблів. Він штатно складався з чотирьох одиниць. Один із таких кораблів зараз перебуває у Середземному морі. Але ще є у Чорному морі два старіших розвідувальних кораблі у Севастополі. Вони можуть бути використані для розвідки проти України", — пояснює він.


Максим Паламарчук. Фото: НІСД

"Росія не зможе евакуювати свої кораблі з Чорного моря, навіть якщо захоче це зробити"

Туреччина відповідно до Конвенції Монтре (конвенція, що відновила суверенітет Туреччини над протоками з Чорного в Середземне море – ред.) на період бойових дій закрила прохід для військових кораблів будь-яких держав, зокрема і російських. Через це росіяни не змогли завезти на заміну потопленого крейсера "Москва" крейсер "Варяг", який тоді перебував у Середземному морі. Відтак поки не завершаться бойові дії, росіяни не можуть евакуювати свої великі кораблі через Босфор і Дарданелли, зазначає Паламарчук. Втім якщо в них виникне дуже велике бажання, то частину кораблів вони можуть евакуювати через Азовське море і Волго-Донський канал на Каспій. Але це кораблі до 5 тисяч тонн. На думку експерта, поки що завдання ЗСУ – змусити росіян евакуюватися. Поки що окупанти такого бажання не демонструють.


Військові кораблі Чорноморського флоту РФ. Фото: УНІАН

"Можливо, вигідніше витратити далекобійні ракети не на потоплення корабля, а, наприклад, для знищення великого складу боєприпасів чи центру управління"

Регулярність поставок дронів Україні залишається таємницею, але не слід забувати, що удари по ворогу можливі не лише дронами, каже експерт. За офіційною інформацією нещодавно відбулася поставка і застосування британських ракет (британські далекобійні ракети Storm Shadow — ред.), які запускаються з українських літаків. Офіційно звернулися й до Німеччини про подібні крилаті ракети. Також є дані про розгляд можливості поставки подібних французьких ракет. І за умов наближення лінії фронту до анексованого Росією Криму, ці ракети можуть бути застосовані й проти кораблів. Загалом, на думку Паламарчука, "тут питання вибору пріоритетності цілей". "І географія, і хід подій демонструють, що це насамперед сухопутна війна. Тобто, можливо, вигідніше витратити ці ракети не на потоплення корабля, який все одно буде змушений відступити, а, наприклад, для знищення великого складу боєприпасів чи центру управління. Але тут мають вирішувати військові, тому що завжди за умов обмежених ресурсів доводиться визначати пріоритети", — резюмує експерт Національного інституту стратегічних досліджень.

ЗСУ використовують Storm Shadow

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив 18 травня цього року використання українською армією британських далекобійних ракет Storm Shadow. "Все, що я можу сказати, це моє розуміння, що вони використовувалися з того часу, як ми оголосили про їхнє доставлення до України. Але я не буду розповідати подробиці", — сказав Воллес, відповідаючи на запитання журналіста.

                                                    Ракета Storm Shadow. Фото: Copyright © 2007 David Monniaux