Виплати сім'ям безвісти зниклої особи залежатимуть від доходу такої особи - Жолнович

Виплати сім'ям безвісти зниклої особи залежатимуть від доходу такої особи - Жолнович

В ефірі Українського Радіо Уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко розповідав, як користуватися реєстром зниклих безвісти і наголошував, що саме витяг з цього реєстру дає сім'ям право на допомогу. "Але його надають не всім, а лише за умов, що розшукувана особа  зникла саме за особливих обставин. Через місяць родичі можуть отримувати грошову допомогу: пенсію у зв'язку з втратою годувальника", -  констатував Олег Котенко. За допомогою треба звертатися до Мінсоцполітики. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі Українського Радіо розповіла про виплати у разі підтвердженого статусу зниклого безвісти.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Зміна.інфо

Виплати нараховуються лише тоді, коли мова йде про зниклих безвісти за особливих обставин, каже Оксана Жолнович. Якщо людина вважається такою, що зникла безвісти, заявник звертається в Національну поліцію, там оголошують особу у розшук і видають довідку про те, що член родини є в розшуку. "Родина звертається до Пенсійного фонду з тими доходами, які мав член родини, що вважається зниклим безвісти. Непрацездатним членам родини виплачується пенсія по втраті годувальника". Каже міністерка, що якщо зібрано всі документи, то відмовити не можуть. "Фактом має бути те, що людина зникла безвісти. Якщо такий документ є, то інші документи оформлюються автоматично". Звертає увагу на те, що якщо, наприклад, дружина особи, яка зникла безвісті, має повноцінний дохід, то їй не буде призначена така пенсія в зв'язку з втратою годувальника, "бо він когось мав утримувати". 

Виплати залежатимуть від його доходу, каже Оксана Жолнович. "Наприклад, якщо людина була на передовій і отримувала по 100 тисяч. Це залежатиме і від кількості утриманців". 

В Пенсійному фонді є відповідні сервісні центри і колл-центри або соціальні служби на місцях, які можуть надати необхідні роз'яснення.

Нагадаємо, що нині особою, зниклою безвісти за особливих обставин вважається людина, яка зникла безвісти у зв'язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.