Забронювати працівників від мобілізації стало простіше: які зміни вніс Кабінет міністрів

Забронювати працівників від мобілізації стало простіше: які зміни вніс Кабінет міністрів

Кабінет Міністрів на засіданні 28 квітня постановою № 400 вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану. Працівників яких професій і в якій кількості можна забронювати та які критерії визначені для цих підприємств в ефірі Українського Радіо пояснює  Алла Бєлошенко, юристка-аналітикиня ГО "Юридична сотня". 

 

Фото: Варта1

Що змінилося? 

Документ врегулював проблему невизначеності термінів процедури бронювання і встановив чіткі строки всіх її етапів. Отже, постановою передбачено: 

  • подання органами державної влади або іншими державними органами до Генерального штабу Збройних Сил України (Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки) списків військовозобов'язаних, які пропонуються на бронювання на період мобілізації та воєнний час для їх перевірки та погодження — у строк не більше ніж 5 робочих днів;
  • Погодження списків Генеральним штабом ЗСУ ( (СБУ, Службою зовнішньої розвідки)) до Міністерства економіки у термін не більше, ніж 10 робочих днів. 
  • Ухвалення власне Міністерством економіки рішення про бронювання відбувається у термін не більше, ніж 5 робочих днів. 
  • Зарахування військовозобов'язаного на спеціальний облік територіальним центром комплектування та соціальної підтримки - у строк не більше ніж 5 робочих днів.
  • Вся процедура від отримання держорганами від підприємств, установ, організацій списків на бронювання працівників до зарахування заброньованих на спеціальний військовий облік має здійснюватися максимум за 25 робочих днів.

Які підприємства можуть забронювати працівників?

Згідно зі статтею 25 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" підприємства, які можуть забронювати працівників, повинні відповідати таким критеріям:

  • підприємства, установи, організації, яким встановлені мобілізаційні завдання. (Наприклад, це може бути підприємство, де на замовлення держави виготовляють медикаменти для військових). 
  •  підприємства, установи і організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ або інших військових формувань. (Наприклад, це може бути підприємство, яке входить до складу військово-оборонного комплексу країни). 
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки.

Як визначити критичну важливість?

Підприємство вважається критично важливим, якщо відповідає трьом з семи визначених порядком критеріїв.

  1. Загальна сума сплачених податків та інших зборів протягом податкового звітного року повинна перевищувати 1,5 млн євро.
  2. Сума надходжень в іноземній валюті, не враховуючи кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн євро.
  3. Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року;
  4. Підприємство має важливе значення для національної економіки та задоволення потреб територіальної громади (критерії визначення важливості для національної економіки встановлюються органами виконавчої влади або іншими державними органами)
  5. У підприємства відсутня заборгованість по сплаті ЄСВ;
  6. Розмір середньої зарплати застрахованих осіб працівників за останній календарний квартал становить не менше середньої зарплати по регіону за 4 квартал 2021 року. 
  7. Підприємство є резидентом "Дія Сіті". 

У визначенні критичної важливості також передбачені винятки

За наявності вже мінімум двох з семи критеріїв статус критично важливого отримують підприємства:

  •  паливно-енергетичного комплексу, 
  • підприємства, які працюють у сфері охорони здоров'я, освіти та науки, фізичної культури, спорту, соціального захисту і належать до державної чи комунальної форми власності, які включені до реєстру неприбуткових установ і організацій, або вони утримуються за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів,
  •  лінійні аудіовізуальні медіа, які здійснюють ефірне іноземне багатоканальне телевізійне мовлення.

Скільки працівників можна забронювати? 

Кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити 50% від кількості військовозобов'язаних на підприємстві. Але постанова містить винятки і в цьому питанні. Якщо, приміром, йдеться про паливно-енергетичний комплекс, кількість заброньованих не обмежена 50%, їх може бути більше. 

Бронювання військовозобов'язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями неможливе 

Перелік спеціальностей затверджено наказом Міноборони від 7 вересня 2020 року № 317 "Про затвердження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців".