80 років позивному Українського Радіо

80 років позивному Українського Радіо

Фото: Суспільне Мовлення

2 травня 1943 року на початку радіоефіру одного з підрозділів Українського Радіо, що перебував в евакуації під час Другої світової війни, вперше прозвучала знаменита мелодія "Реве та стогне Дніпр широкий".

Українське Радіо до нападу нацистської Німеччини на СРСР мовило з Києва, але з першими бойовими діями було евакуйоване спочатку до Харкова, а потім далі вглиб території СРСР. 

"Автор музики на слова “Реве та стогне Дніпр широкий” — композитор Данило Крижанівський. Це дуже важливо, що 80 років в ефірі Українського Радіо нашими позивними є ця мелодія. З початком окупації радіо переїхало з Києва до Харкова. Це був радіопотяг, який складався з близько десяти вагонів, що рухався слідом за фронтом і не раз зазнав бомбардувань. Це була така похідна радіостанція, і колектив журналістів вирішив ідентифікувати її позивними. Дослідники радіомовлення вважають, що запропонував використати мелодію “Реве та стогне Дніпр широкий” журналіст Українського Радіо Семен Кушніренко", — розповідає член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, телебачення та цифрові платформи Дмитро Хоркін.

На фото: Дмитро Хоркін, Українське Радіо

Багато років позивні Українського Радіо звучали у виконанні акустичної бандури Андрія Бобиря, розповідає зберігач музею та ветеран Українського Радіо Анатолій Табаченко

"Сам Андрій Бобир був мобілізований ще на початку війни. Колись він мені розповів свою історію, що служив у винищувальній авіації й під час служби він своїми руками зробив бандуру і з хлопцями на передовій співав “Реве та стогне Дніпр широкий”. Перевозив бандуру в порожнині крила свого літака ― як оберіг, що рятує від смерті. І бандура таки врятувала", — розповідає Анатолій Табаченко. 

За 80 років традиційна мелодія "Реве та стогне Дніпр широкий" кілька разів набувала нових аранжувань, проте основна мелодія залишалася з Українським Радіо.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media, а також в соцмережах Telegram, Facebook, Youtube, Viber та Twitter англійською мовою для міжнародної аудиторії.

Українське Радіо у Facebook, в Youtube