В окопах окупантів "рудого лісу" ЧАЕС радіація у десятки тисяч разів вища норми

В окопах окупантів "рудого лісу" ЧАЕС радіація у десятки тисяч разів вища норми

У виритих російськими окупантами окопах "рудого лісу" поблизу Чорнобильської АЕС доза радіації у десятки тисяч разів вища норми. Про це повідомив заступник директора Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Сергій Паскевич. Але якщо від окупації на початку війни "рудого лісу" постраждали тільки самі окупанти, то інші наслідки захоплення протягом понад місяця території ЧАЕС були суттєвими. Як зазначив експерт, зріс радіоактивний фон під час руху важкої військової техніки росіян. Також виникли пожежі на понад 14 кв. км території, спричинені окупантами. Нині ці наслідки вдалося ліквідувати, запевнив фахівець. А міжнародні партнери виділили 15 мільйонів євро і ще виділять 225 мільйонів євро на відновлювальні програми на ЧАЕС. Про те, як Чорнобильська АЕС пережила другу після катастрофи 26 квітня 1986 року критичну подію, Сергій Паскевич розповів Українському Радіо. 

0:00 0:00
10
1x

"Рудий ліс" біля ЧАЕС. Фото: Bolharov

У виритих окупантами окопах "рудого лісу" радіація вища у десятки тисяч разів 

Із початком повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти окопалися у так званому "рудому лісі" поблизу Чорнобильської АЕС (близько 10 км² вкритої лісом території, прилеглої до ЧАЕС. Місце, де осіла найбільша частка викиду радіоактивного пилу під час вибуху реактора 26 квітня 1986 року. Висока доза радіації призвела до загибелі дерев (переважно сосен) і забарвлення їх у специфічний колір – ред.) Як розповів Українському Радіо Сергій Паскевич, створення окупантами фортифікаційних споруд у "рудому лісі" ніяк не вплинуло на радіаційну обстановку, оскільки там усе одно вищий у десятки тисяч разів рівень забруднення, ніж будь-де, ніж, наприклад, у Києві. Але якщо від окупації "рудого лісу" постраждали тільки самі окупанти, то інші наслідки захоплення території ЧАЕС були суттєвими. Як зазначив експерт, зріс радіоактивний фон під час руху важкої військової техніки росіян: тоді здіймався радіоактивний пил. Також виникли пожежі на понад 14 кв. км території навколо Чорнобильської АЕС, спричинені окупантами. В порівнянні із цим копання окопів у районі ЧАЕС не призвело до довготермінових наслідків. "Зараз усе повернулося до своїх норм. Зараз усе контролюється", запевняє Сергій Паскевич. 

Звільнена від російських окупантів Чорнобильська АЕС, 1 квітня 2022 року. Фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Допомога від міжнародних партнерів

Голова державного агентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко зазначив, що Україна отримала від донорів 15 мільйонів євро на відновлення Чорнобильської зони. Очікується ще 225 мільйонів євро. Сергій Паскевич каже, що частина мережі була порушена і знадобиться моніторинг, модернізація, заміна певних систем, відновлення лабораторій, пограбованих окупантами. А ці лабораторії, наголошує експерт, створювалися за кошти західних донорів. "Відновлювати треба певні наукові програми. Також буде витрачено частину коштів на відновлення дослідження щодо паливо-вмісних матеріалів і оцінки критичності ядерних матеріалів у саркофазі". 

"Потрібен силовий блок, надструктура, яка не дозволяла б країнам-агресорам так себе поводити на АЕС"

Ця війна показала, що на російських вояків і на керівництво РФ не діють закони, які світ напрацьовував протягом останніх 70 років стосовно атомної енергетики, констатує Сергій Паскевич. "Ядерна складова стала розмінною монетою у війні. Міжнародні норми не діють. Міжнародні інституції безсилі. Після нашої перемоги їх потрібно радикально переглянути, створювати нові надструктури, які мали б силовий блок і не дозволяли країнам-агресорам так поводитися з ядерними установками", – зауважує експерт. 

Чорнобильська АЕС. Фото: ФБ-сторінка "Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС"

Окупована ЗАЕС: небезпека є, вона потенційно значна

На відміну від Чорнобильської атомної станції Запорізька АЕС залишається поки що під російською окупацією. Сергій Паскевич констатує, що на ЗАЕС зберігається небезпека витоку радіоактивності у навколишнє середовище. І незалежно від того, чи трапиться пряме влучання в цю АЕС російського снаряда або ракети, чи станеться помилка персоналу станції, який фактично є заручником окупантів, у будь-якому разі є ризик втрати контролю над ядерним матеріалом. Він зберігається і на сховищі, і на самій станції. "Це все пов'язано із безпекою. Якщо станеться витік, ми не можемо в даній ситуації спрогнозувати, яка його кількість і куди саме потрапить: чи це буде ближня зона станції, чи прилеглі країни? За правилами, ми маємо розглядати максимально можливі наслідки. І вони розглядаються. Вчені пропонують різні сценарії. Небезпека є, вона потенційно значна. І Росія це також розуміє, і цим маніпулює, і шантажує, примушує до перемовин", – констатував Сергій Паскевич.