Ми відновлюємо швидше, ніж вони руйнують, – Харченко про енергетику після обстрілів

Ми відновлюємо швидше, ніж вони руйнують, – Харченко про енергетику після обстрілів

Росіяни не полишають надії залишити нас без електрики. Вони продовжують обстрілювати енергетику України і завдавати шкоди. Постраждала ЗАЕС, яка сьогодні вночі була знеструмлена. Зараз електропостачання там вже відновлено, сказали в "Укренерго". Очільник Укренерго Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону сказав, що в Україні сьогодні після російських атак відсутня проблема дефіциту електроенергії. Але є пошкоджені мережі, якою електрика доставляється до регіони. "Немає проблеми покрити споживання в країні, є проблема з тим, що пошкоджена магістральна мережа, якою її доставляють до того чи іншого регіону". Тому проблеми з електропостачанням можуть бути відчутними для споживачів. Володимир Кудрицький наголосив, що енергосистема не зазнала колапсу і не "загасла". Яким чином українська енергетика витримала сьогоднішній обстріл та якою є ситуація в енергетичній інфраструктурі нині Українському Радіо розповів генеральний директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x

Фото: instagram.com/libkos  

Діятимуть графіки в Одеській, Житомирській та Харківській області

Руйнування енергетичної інфраструктури доволі суттєві, каже Олександр Харченко. Особливо це стосується Одеської, Харківської, Житомирської областей. Протягом найближчих днів і тижнів ці регіони матимуть певні обмеження в енергопостачанні. Будуть діяти графіки. "Від цієї атаки постраждала високовольтна інфраструктура.  Незважаючи на те, що генерація також була атакована доволі серйозно, у нас достатньо генеруючих потужностей, вони працюють і ситуація тут контрольована, електрики в Україні достатньо". 

Ми відновлюємо швидше, ніж вони руйнують 

Ми протягом певного часу відновлюємо швидше, ніж вони руйнують, каже Олександр Харченко. "Якщо подивитися на останні два місяці, то тренд зберігається: ми відновлюємося швидше. Роботи щодо усунення наслідків відбуваються значно швидше, ніж це було у жовтні. Працівники навчилися кратно швидше відновлювати обладнання, перевозити його з місця на місце, встановлювати резерви, знімати те, що менше потрібно тут і ставити туди, де це необхідно. Значні пошкодження обладнання потребують нового. З'явиться воно аж в червні-липні в Україні. Зараз доволі складний період і він триватиме певний час".

Війна підказує нам нововведення

Відключення енергосистеми під час атак є спеціальними конфігураціями, каже Олександр Харченко. "У нас є дуже професійні люди, які за ці конфігурації відповідають, вони розробили схеми того, що і як варто відключати, що можна не виключати і що повинно працювати. Вони щотижнево доводять, як протистояти цій навалі і роблять превентивні заходи, відновлюють енергосистему максимально ефективно і якісно". Це ноу хау, каже Олександр Харченко, наших енергетиків: "яким чином можна змінювати конфігурацію енергосистеми, щоби максимально убезпечити її від наслідків таких атак. Ці дії свідомі та дуже ефективні. РФ хотіла б вимкнути енергетичну систему України. Але жодних шансів у неї немає. За таких масштабних атак енергетики роблять все, щоби ті ракети, які прилітають, завдавали якомога менше шкоди". Переконує, що люди, які не мають живлення вже протягом 10 годин, отримають його. Але це живлення буде надаватися певний час в режимі обмеження графіку. 


Фото: Sergey Kozlov, ЕRA-EFE  

ЗСУ знає, як завадити перепідключенню на російські енергосистеми

Проблема на ЗАЕС в тому, констатує Олександр Харченко, що московити не допускають наші бригади до роботи. "2.5 тижні ми намагалися відновити хоча б ще одну лінію до тієї, яка працювала. Цього не вдалося зробити, бо по наших бригадах стріляли. Наші енергетики готові відновлювати пошкоджені лінії. Для цього треба забезпечити безпеку бригад. "Росатом" вже спрямував до МАГАТЕ заявку, що вони збираються перепідключити ЗАЕС до російської енергосистеми. Хочу вірити, що це в них не вийде. Я сподіваюся, що ЗСУ знають про наміри росіян і зможуть цьому протистояти".

Атомні станції працюють під час ракетних атак за специфічними рекомендаціями 

"Алгоритми атомних станцій є частиною плану превентивних дій, щоби не дати під час атаки вимкнути енергосистему. Всі вони мають специфічні рекомендації, як діяти операторам станцій. Жодна атомна станція на сьогодні не випала з процесу, всі вони працюють. Тому ці плани дієві та ефективні. Атомні станції повернуть планову потужність і будуть продовжувати постачати електрику українцям". 

Боротьба Європи з "Росатомом". Хто кого?

"Росатом" багато років дуже глибоко проникав в європейську атомну індустрію, нагадує Олександр Харченко. Франція, і не лише вона одна певним чином залежна від "Росатома". "Якщо заборонити "Росатому" постачати певні види сировини для виробництва палива, у Франції починаються серйозні проблеми. І вони це добре знають. Сам процес функціонування "Росатому" має бути дуже добре розробленим: як його послуги і постачання буде замінено іншими компаніями. Над цим триває міжнародна робота, де лідерами є американці та британці. Україна тут представлена вкрай погано.  Але єдиним рішенням на зараз є ЗСУ".