На 70 ворожих ракет у нас буде Skynex. Експерт про нове ППО

На 70 ворожих ракет у нас буде Skynex. Експерт про нове ППО

Системи ППО і ПРО залишаються пріоритетними в списку збройних потреб України. Незабаром ми отримаємо від Німеччини два протиповітряних комплекси Skynex. Які цілі він вражатиме? Про це розповів слухачам Українського Радіо політолог, експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков.

0:00 0:00
10
1x

Фото: luft-und-raumfahrt24.de 

Skynex — найдешевший засіб знищення ворожих цілей

Skynex — найсучасніша система протидії дронам і крилатим ракетам. Це те, що потрібно нам зараз найбільше, каже Олександр Кочетков. Він є найдешевшим засобом знищення ворожих цілей. Схожий на Gepard, є його розвитком і вдосконаленням. Таких комплексів в Україні буде два. Skynex пройшли заводські випробування, після чого одразу поїдуть на український фронт. Як каже експерт, Skynex точно фіксує ворожі цілі і знищує їх на 100% одним-трьома пострілами на висоті 3 км і в радіусі 4 км. Снаряди програмовані, які вибухають не лише потрапивши в ціль, але і якщо снаряд проходить повз ворожу ракету чи дрон. "Ця система діє окремо, автономно, вона не під'єднана до натівських систем. Має радіолокаційне наведення. Але тут використані стандарти інтерфейсів: все збирається докупи в один комплекс. Якщо оператор вивчив натівський інтерфейс, то він легко переходить на будь-яку іншу систему". Каже Олександр Кочетков, що проблема залишається в ремонті такої техніки. Серед переваг називає мобільність та швидкість цієї машини. Тому ворогові важко буде її вполювати. Ця система змонтована на автомобільній платформі. Може рухатися на ті маршрути, де очікуються ворожі безпілотники і ракети. Він буде ефективним в тилу. 

Щодо зрушень у системах поставок ППО, то вони на зараз доволі відчутні. Експерт зазначає, що "ми маємо на зараз 50-60% перекритих потреб. Але цього недостатньо, щоб збивати балістику, бо це викликає певні складнощі. Нам не вистачає протиракетних комплексів дальньої дії. Тому очікуємо на Patriot. І будемо тоді вже казати про 80% перекриття потреб у ППО. А далі мова йтиме вже про їхню кількість". 

Залізний купол

Щодо інших систем, то експерт вважає, що ізраїльський "Залізний купол" є "занадто розпіареною локальною системою, яка може прикрити лише невелику площу. Однак у Ізраїля є комплекси середньої і дальньої дії. Ось такі комплекси нам дуже потрібні. Він нам може поставити все дуже швидко." Втім Кочетков переконаний, що Ізраїль грає в свою політичну гру і всюди вишукує власні інтереси. Але незважаючи ні на що, "співпрацю з Ізраїлем треба розвивати якомога ширше, бо з кожного напрямку він має сучасне озброєння. Має ефективні важелі стримування Ірану з його безпілотниками і потенційними балістичними ракетами".

Як щодо літаків? 

Під час війни створити інфраструктуру із обслуговування та ремонту літаків дуже складно. "Це передбачає їхнє обслуговування та ремонт на території НАТО, що є вже практично прямою участю країн НАТО (у війні — ред.)". Тому питання щодо постачання та забезпечення Україні літаків дуже складне, вважає Олександр Кочетков.    

Арсенал ворожої зброї. Літаки

У ворога вони є, говорить Олександр Кочетков. Їхні літаки А-50 (радянський і російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління — ред.) фіксують нашу ППО. "Таким чином вони прокладають маршрути своїх ракет та дронів, щоб обходити наші ППО. Ефективність ударів з їхнього боку буде зменшена, якщо таких літаків буде меншати. Це вплине на ефективність проходження повз нашу ППО. Але ворог, на жаль, перекидає А-50 ближче до кордону з Україною з дальніх аеродромів".   

Ракети

Щодо пострадянських ракет, таких як Х-22, С-300, то їх у ворога залишається ще тисячі, каже політолог. Вони ненадійні, але росіяни їх переобладнують. Сучасних ракет менше. Але і їх вони зараз виробляють по 50-70 ракет на місяць. Тому термін накопичення становить 2-4 тижні, після чого "я очікую чергового масованого ракетного удару, поєднаного з дронами. Шукають росіяни зараз підтримки в Ірану та Північній Кореї. Нині Путін намагається створити сприятливу тишу навколо візиту Лукашенка до Китаю",—  резюмував експерт.

Нова система оповіщення ракетних загроз

Олександр Кочетков вважає, що нова система оповіщення є кращою для населення, але не збільшує захисту: дозволяє чітко і швидко вирахувати напрямок, куди ракета спрямована і трохи раніше попередити про це населення.