Юрій Ігнат: "Patriot впорається з Х-22, Оніксом та Х-31"

Юрій Ігнат: "Patriot впорається з Х-22, Оніксом та Х-31"

Відшукати логіку в діях агресора неможливо. Зрозуміло одне: знову змінюється тактика ворога. У ніч на 16 лютого росіяни здійснили чергову масовану ракетну атаку. Було випущено 32 ракети, серед яких Калібри, Х-101, Х-555, Х-59, 12 ракет Х-22, плюс одна ракета Онікс та три Х-31. Також було застосовано і дрони. Чому повітряних атак стало більше? До чого готуватися 23 та 24 лютого? Проаналізував ситуацію слухачам Українського Радіо начальник служби зв'язків з громадськістю Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

0:00 0:00
10
1x

23 та 24 лютого

23 лютого в Росії відзначатимуть День захисника Вітчизни (або по-старому радянської армії і військово-морського флоту-ред.), 24 лютого буде річниця вторгнення Росії в Україну. Як каже Юрій Ігнат, тому і скорочуються терміни між масованими ракетними ударами, щоби до цих дат більше допекти Україні всіма типами та видами озброєння. "Все, що буде під рукою у ворога, буде застосовано. Хотілося б, щоб 100% ракет ми могли збивати, але це не вдається зробити фізично, бо у нас великі території, а засобів ППО мало. ЗСУ при цьому працюють на повну віддачу. У нас зразу після масованих атак знову готова техніка до наступного відбиття. Ми готуємося щодня". 

Повітряні кулі небезпечні?

Чи будуть постійно використовуватися повітряні кулі? Все залежатиме від того, куди і як дутиме вітер, каже Юрій Ігнат. Повітряні кулі працюють зараз на виснаження ППО. Поміж них можуть бути і безпілотники. В повітряних кулях є відбивачі, каже Юрій Ігнат, по яких відпрацьовує наше ППО. А вже ворог своїми радіолокаційними засобами може виявити, звідки застосовувалася зенітна ракета. Під час збиття повітряної кулі радіолокаційні літаки РФ можуть просканувати територію України і визначити місцезнаходження нашого ППО. 

Х-22, Онікс та Х-31 (не) можна збити? 

Ракет Х-22 по Україні з початку повномасштабного вторгнення було випущено вже понад 120 штук, каже Юрій Інгат. Це зброя тероризму у густонаселених містах. Хоч ця ракета радянська та неточна (600 метрів вірогідна похибка), але вона високошвидкісна і дуже руйнівна. Її дальність становить 600 км. Ці ракети вважаються крилатими, але на фініші летять по балістичній траєкторії. "Х-22, Онікс та Х-31 ми не можемо зараз збивати тими засобами ППО, які в нас є. Для їхнього збиття потрібні Patriot, PAC-3, SAMP/T. Я думаю, що є гарантія того, що Patriot впорається з таким типом ракет по балістичній цілі до 40 км. Вони працюють і проти аеродинамічних, і проти балістичних типів ракет. Відрізняється лише дальність". Patriot – це командний пункт, радари, і кілька пускових установок.

Чим ще "багата" РФ? 

Виробництво Калібрів та Х-101 працює в Росії постійно. "Вони мають певні проблеми, бо санкції таки впливають". Щодо Іскандерів, каже Юрій Ігнат, то інформація відсутня. Х-22 вже не виготовляється, як і інші типи радянських ракет. Однак РФ має в запасі ще багато С-300 та сотні Х-22. Вони не такі далекобійні та точні. "Той запас ракет, який у РФ був на початок повномасштабного вторгнення, вже використаний і росіяни не зможуть так швидко відновити його до того стану, який накопичувався довгими роками. Банально потрібно багато часу, навіть якщо вони знайдуть запчастини і ресурси для цього. Бо ракета – це високотехнологічна річ, як літак. Тому і коштує мільйони доларів за одну штуку". Скільки ракет може одночасно запускати Росія по Україні? "Все залежить від того, скільки літаків Ту-22М3 РФ здатна підняти в небо одночасно. Сьогодні це було 6 літаків, які випустили 12 ракет".

Що і як везе Іран?

Що стосується Ірану та його співпраці з Росією, то Іран має спільне Каспійське море з РФ. Юрій Ігнат каже, що за допомогою барж та портів Іран до РФ може переміщувати все, що завгодно. Тому не треба робити проблем із логістикою. 

Фото: Суспільне